Ponedeljak 10.07.2017.
14:01
Vestionline

"Vesti" saznaju: Šerbedžija donirao obnovu spomenika Teslinih roditelja

Vesti
Obnovljeni spomenici Teslinih roditelja 

Sveštenik Dragan kaže da strani turisti obilaze i naučnikovu rodnu kuću u Smiljanima, a da su bili iznenađeni što u Gospiću nije bilo vidljivije obeležen dan Nikole Tesle.

- Mi im odgovaramo da se taj dan svečanije i šire obeležava u Beogradu - dodaje paroh.

Namera iz marta ove godine da se spomenici roditeljima Nikole Tesle obnove do dana njegovog rođenja je ostvarena.

- Bilo je tu i nepredviđenih radova, jer se tek nakon pomeranja samih spomenika i njihovog prenosa na restauraciju ustanovilo da nemaju nikakvog temelja koji ih nosi i bilo je neophodno izliti odgovarajuću ploču - istakao jedan od donatora.

Pošto je ova akcija finansirana prilozima grupe naših ljudi iz Zagreba i Beograda, prikupljeno je nešto više sredstava koja će biti iskorišćena i za delimično uređenje pravoslavnog groblja pored crkve u Smiljanu, saznaju "Vesti".

V. Sekulić

Otac Milutin i majka Georgina

Nikola je rođen u Smiljanu u Lici, od oca Milutina, srpskog pravoslavnog sveštenika, i majke Georgine, u nekadašnjoj Vojnoj krajini Austrijskog carstva 10. jula 1856. godine u Smiljanu, današnja Republika Hrvatska. 

Kršten je u srpskoj pravoslavnoj Crkvi Sv. Petra i Pavla u Smiljanu. Ime Nikola je dobio po jednom i drugom dedi. Prema krštenici je rođen 28. juna 1856. godine, što je datum izražen julijanskim kalendarom, a odgovara 10. julu po gregorijanskom.

Nikolin otac je bio nadareni pisac i poeta koji je posedovao bogatu biblioteku u kojoj je i Nikola provodio svoje detinjstvo čitajući i učeći strane jezike. Po jednom verovanju, Tesle vode poreklo od Draganića iz Banjana. 

Nikolina majka bila je vredna žena s mnogo talenata. Bila je vrlo kreativna i svojim izumima olakšavala je život na selu. Smatra se da je Nikola Tesla upravo od majke nasledio sklonost ka istraživačkom radu.

Ceo današnji dan, ne samo u Beogradu, već i širom Srbije, je u znaku Tesle.

Na Elektrotehničkom fakultetu već od 17 sati će biti organizovani "Putovanje kroz vreme sa Nikolom Teslom", a u večernjim satima na zemunskom Gardošu biće organizovana izložba o konaktima naučnika sa dinastijom Karađorđević. U Bajinoj Bašti su, povodom Teslinog dana, obišli tri hidroelektrane.

2024 © - Vesti online