Ponedeljak 10.07.2017.
12:56
Vestionline, Tanjug

Gardijan o susretu Putin - Tramp: Nije bilo sumnje ko je šef

EPA/Steffen Kugler/ German Government
Po govoru tela je sve jasno

Analizirajući posebno "govor tela" dvojice predsednika, Gardijan navodi da je "ruski predsednik kamenog lica jasno pokazao ko je teška kategorija na svetskoj sceni".

Autor Džon Krejs podseća da se prvi susret Putina i Trampa desio tog jutra u prolazu, u prostoru za VIP zvanice konferencijskog centra i da je Putin nameravao da se samo na brzinu rukuje s američkim predsednikom, zaboravljajući da "za Donalda Trampa ne postoji nešto što se zove rukovanje na brzinu".

"Predsednik SAD je izbacio lepljivu desnu šapu, zgrabio (Putinu) ruku svojom levom rukom i onda je pun entuzijazma pumpao prilično duže nego što bi to nekome odgovaralo. Čovek očigledno nema osećaj za lični prostor", tvrdi novinar "Gardijana" za Trampa.

Krejs dalje navodi da se predsednik Rusije, kojeg naziva "Vlad", prilično nezainteresovano osmehnuo, "rešen da ne ispadne nadmudren ovakvim trećerazrednim igrama moći".

Navodi se da je Putin, do njihovog bilateralnog susreta tog popodneva, već bio spremniji. Za obavezno slikanje pred novinarima dvojica predsednika sela su u fotelje jedan pored drugog, sa prevodiocima i zvaničnicima koji su sedeli pored.

"Njihov govor tela teško da je mogao da bude gori. Donald je bio na ivici svoje stolice, pokusavajući da se pokaže kao da kontroliše situaciju. Vladimir je sedeo smireno, želeo je da oznoji americkog predsednika i uspeo je. Nije bilo sumnje ko je šef", navodi se u tekstu.

Donaldu je bilo neprijatno zbog duge tišine i počeo je da je ispunjava rečima. Bilo kakve reči.
"Imali smo vrlo ... vrlo dobre razgovore. Sada ćemo razgovarati i očigledno je da će se nastaviti", rekao je Tramp, a Putin je pogledao dole, pokušavajući da se ne smeje.

Krejs piše da su "obojica imala prevodioce, ali su Amerikanci jasno zaboravili da dovedu prevodioca za engleski jezik".

"Radujemo se zbog puno pozitivnih stvari koje se dešavaju za Rusiju i za Sjedinjene Države i za sve na koje to utiče. Oduševljen sam i čast mi je što sam vas upoznao, gospodine predsedniče", rekao je Tramp.

U tekstu se navodi da se Tramp, osetivši se nesigurno, setio prvog pravila diplomatije koje su mu savetnici rekli tog jutra, a to je da ako se oseti neugodno ponovi rukovanje. 

"Tu nema greške. Američki predsednik je izbacio ruku koju je Putin prihvatio. Ovog puta Donald je držao drugu ruku pored sebe. Prva runda u korist Putina", navedeno je u tekstu Gardijana.
Britanski dnevnik navodi da je kad je došao red na ruskog predsednika da govori, Purtin najpre zurio u pod, da mu je glas retko bio glasniji od šapata, dok je Tramp kolutao očima, nesiguran gde treba da fiksira pogled. 

"Nije bio naviknut da se koncentriše na više od 140 karaktera istovremeno. Čak i to je često borba", ocenjuje britanski dnevnik, te navodi reči Putina: 

"Razgovarali smo telefonom, ali telefonski pozivi nikada nisu dovoljni. Drago mi je da mogu da Vas upoznam lično. I nadam se, kao što ste rekli, da naši sastanci daju pozitivne rezultate".
Do je Putin završio, zaključuje Krejs, "Donald je prešao na drugo rukovanje".

"Vlad je bio siguran da je ovo još očiglednije od prethodnog. Dva - nula za Putina", ocenio je Gardijanov novinar.

2024 © - Vesti online