Ponedeljak 10.07.2017.
08:01
Vestionline

Vestionline sportski vremeplov za 10. jul

youtube.com/BoxNights
Pre 96 godina rođen legendarni Džek La Mota

Rođen "Razjareni bik"

Na današnji dan 1921. godine rođen je Džek La Mota, legendarni bokser iz Bronksa, u Njujorku, čiji je lik za večnost sačuvao Robert De Niro u filmskom klasiku „Razjareni bik". Ovaj Amerikanac italijanskog porekla proslavio se svojim stilom „bez garda", pa je tokom karijere zadao, ali i primio nebrojeno udaraca. Čuven je njegov meć sa Rejom Šugerom Robinsonom koji je ušao u istoriju boksa kao „Masakr na Dan svetog Valentina". Bio je šampion sveta u srednjoj kategoriji, kasnije je boksovao i u poluteškoj. Od 106 profesionalnih borbi pobedio je u 83, od toga 30 nokautom. Ženio se sedam puta, ima četiri kćerke, kao i dva sina koji nisu više među živima. Stariji je umro od raka, mlađi poginuo u avionskoj nesreći.

Artur Eš

10. jula 1943. godine rođen je Artur Eš, nezaboravni američki teniser afričkog porekla i borac za ljudska prava. Tokom karijere osvojio je tri "gren-slema" – US Open 1968, Australija Open 1970. i Vimbldon pet godna kasnije. Umro je u 49. godini. Glavni stadion u američkom teniskom centru u Flešing Medou u njegovu čast nosi naziv "Artur Eš".

Ponedeljnik raspršio snove o tituli

Najuspešnije od 17 reprezentacija, koliko se takmičilo u prvom Kupu nacija (danas Evropskom šampionatu) bile su SSSR i Jugoslavija, koje su 10. jula 1960. godine podelile megdan u prvom, istorijskom finalu ovog takmičenja, na pariskom "Parku prinčeva". Uspešnija je bila "zbornaja komanda", ali tek posle 120 minuta gigantske borbe. U 43. minutu Milan Galić je načeo "sovjetsku inženjeriju", ali već u četvrtom minutu nastavka Metreveli je izjednačio. Gol za titulu postigao je Viktor Ponedeljnik u 113. minutu, ali ta plava generacija koja je igrala finale, sa Durkovićem, Jusufijem, Jerkovićem, Šekularcom, Galićem, kapitenom Kostićem... za mnoge je najbolja reprezentacija koju je imala nekadašnja Jugoslavija.

2024 © - Vesti online