Nedelja 09.07.2017.
20:20
b92.net, Vestionline

Brzo do ozbiljnog biznisa: Srbi retki u Evropi...

pixabay.com
Uzgajanje ruža - od hobija do zarade

Biolog po struci, penziju je stekao kao ekonomista, a medju ružama je, kaže, našao mir. Počelo je kao hobi pre četiri decenije. 

- Tražio sam neki hobi gde bih se osvežio posle posla i radio nešto što volim. U MIN-u su sadili ruže i odmah mi je pala ideja, počeo sam da skupljam sorte i literaturu i tako sam počeo - priča Tomislav. 

Počeo je sa nekoliko vrsta, sada je medju najvećim kolekcionarima ruža u Evropi. I svakom od ovih mirisnih cvetova Tomislav zna ime. 

- Ajfelova kula, Šarl De Gol, maršal Tito, Kenedi, Beluči, Ingrid Bergman... Najviše imena imaju glumci i pevači. Ja sam uspeo da stvorim jedno desetak vrsta i prvo smo dali ime Otac i sin, po rasadniku, pa onda imena unuka Luka, Saša, Miša, Anja, baka Ljija... - ističe on. 

Put od hobija do ozbiljnog porodičnog biznisa, Stojanovići su prošli za samo nekoliko godina. U njihovom rasadniku, sa više od 30 hiljada sadnica, radi se od februara do novembra. 

- Sin vodi rezani cvet, ja sadnice, žena pomaže, snajka, deca, svi. Od toga živimo - dodaje Tomislav. 

Njegova supruka Ljiljana Stojanović kaže da pomažem u klasiranjum, skidanju trave...

- Neko nam zavidi kako su lepe, ali kad pogleda koliko je posla.. Mnogo se radi, ima i trave, i da se reže procvetalo, okopava - objašnjava ona. 

Retko ko prodje kraj ovih mirisnih polja, a da ne zastane i uživa u njihovoj lepoti. Stojanovići rado poklanjaju cveće. 

- Dodje žena za roditeljski, za svadbu ,za neko veselje i dajem kad ima, pune kofe su - kaže Ljiljana. 

Iako od cveća žive, Stojanovići kažu , za njih je ova bašta, pre svega, oaza mira i lepote, a ruža simbol ljubavi, pa i nakon više od pet decenija braka, Tomislav svakoga dana svojoj lepšoj polovini pokloni bar jedan cvet.

2024 © - Vesti online