Ponedeljak 10.07.2017.
03:00
D. Dekić - Vesti

Rat srpskih tabloida do istrebljenja (1): Reket, kokain i barabe

M. Karović
Naslovice sve govore: Štivo po meri (ne)ukusa

Rodića i neke njegove saradnike TV Pink krsti kao "tajkunsko-reketašku koaliciju" i "medijsko-kriminalnu hobotnicu koja će završiti u akvarijumu". U zatvoru se našao TV voditelj Dejan Anđus, nekada blizak naprednjacima, sada okarakterisan kao Rodićev, a prema navodima provladinih medija na teret mu se stavlja reketiranje. TV Pink neprestano emituje snimke na kojima Anđus preuzima veliki beli koverat od osobe zamagljenog lika, a potom na drugom objašnjava policiji u civilu da mu je taj novac dat na ime duga. Na ovaj snimak je nakalemljen i stari na kojem bivši direktor "Kurira" Aleksandar Kornic šmrče kokain, a sve u cilju da se prikaže (ne)moralnost Rodića i grupe odmetnika.

Propaganda i uvrede

Medijski sudar počeo je zbog "Kurirovih" svakodnevnih kritika na račun Aleksandra Vučića, da bi na branik predsednika Srbije hitro stali "Informer" i "Srpski telegraf". Neverovatno je da se u toj Pinkovoj TV sagi, koja je zasenila štrajkove radnika kragujevačke Zastave, Goše iz Smederevske Palanke i proteste srpskih malinara, javno mrze upravo oni koji su se ispilili iz tog istog tabloidnog jajeta, "Kurirovog".

- Rodić nam je pretio smrću, plašimo se za svoje porodice - tvrde bivši Rodićevi saradnici Milan Lađević i Saša Milovanović, danas perjanice "Srpskog telegrafa".
Lađević napominje da je to pre više od godinu dana prijavljeno policiji, ali da Rodić nije bio saslušavan, pa se nametnulo i pitanje da li njegove optužbe idu na dušu i Ministarstvu policije da ne radi svoj posao. Da li je zato urednik "Srpskog telegrafa" rešio da apeluje na građane?
- Niko ne treba da se plaši "Kurira" i reketaša. Ljudi moraju da dignu glas, tu pre svega mislim na čitaoce - poručio je Lađević "Kurirovoj" publici.

Tek posle tvrdnji o pretnjama Rodić se obreo u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala, gde je proveo dva sata. Razlog njegovog saslušanja je ostao enigma, jer policijskog saopštenja nije bilo, već samo saznanja Pinka da je "privođen zbog pretnji".

Dok se neki pitaju kako je "udario novinar na novinara", predsednik Asocijacije onlajn medija Predrag Blagojević komentariše da nikako ne može da se složi sa tom tezom. On za "Vesti" pojašnjava da oni koji ne poštuju kodeks profesije ne mogu da se nazovu novinarima.

- Tabloidi poput "Informera", "Kurira" i "Srpskog telegrafa" krše novinarski kodeks na dnevnom nivou i kako ih smatrati novinama? Jedno je novinarstvo, drugo propaganda, jedno je sučeliti mišljenja, a drugo vređati, pa moram da kažem da su to dva potpuno različita zanimanja - ističe naš sagovornik.

Rasprava sa takvima je, kaže, valjanje u blatu na koje se ne sme pristati.
- U tom prepucavanju ne samo u tabloidima, već i putem televizije sa nacionalnom frekvencom, ne vidim novinarski, već sukob službenika provladinih medija. To što rade nema veze sa novinarstvom, pa se može reći da se oni i ne takmiče u istoj ligi sa novinarima - kaže čelnik AOM i glavni urednik "Južnih vesti".

Pihtije i majmunčine

Da zamešeteljstvo bude veće, uključio se i vlasnik Pinka Željko Mitrović otvorenim pismima Rodiću, i još jednom vlasniku medija, bivšem naprednjaku Saši Mirkoviću, koga je nazvao "drvoseča kukavički" i "baraba prostačka".

- Ja volim da budem glup i da na megdanu rastačem na komade primitivne pihtije dok skroz ne procure... - deo je Mitrovićevog pisma Mirkoviću, dok je u depeši vlasniku "Kurira" nazvao Rodića "pečurkom koja može da iznikne u svakakvim uslovima".

- Ako se zarad sitnih interesa možeš okrenuti oko svoje ose više puta, čak i od suncokreta, pomoći nema, ma gde je tražio. Svi znaju, i domaći, ali i stranci, koliko se puta obrnuo oko svoje i tuđih osa - ispisao je Mitrović.

Neverovatan predlog da se uz dva novinarska udruženja osnuje i treće, "za zaštitu lika i dela Predsednika Srbije", stigao je od glavnog urednika "Informera" Dragana J. Vučićevića.

- Došli smo u fazu lažovčina, majmunčina, kretenčina. Izvinite na izrazima, ali to piše na naslovnim stranama "Kurira". Neće biti da je samo Rodić poludeo. Iza njega su moćni iz zemlje i inostranstva - kaže on.

Baveći se "Kurirovim" naslovnicama, Vučićević kao da je zaboravio svoje poput: "Ološ Rodić za šiptarske masne pare napao Srbiju", "Rodić od Razvojne banke Vojvodine maznuo tri miliona", "Rodić traži da unište Vučićevog sina i brata", "Anđus oteo 650.000 evra"...

Međutim, vratimo li se dve godine unazad, videćemo da je ova medijska maskarada samo repriza velikog sukoba "Kurira", tada nakratko odmetnutog "na stranu naroda", i medija bespogovorno vernih Vučiću. Samo su uloge bile nešto izmenjene, jer je 2015. Rodić tvrdio da dobija pretnje smrću. Podržala ga je Asocijacija medija čiji je funkcioner i optužio "Informer" i Pink da pozivaju na linč vlasnika "Kurira".

Tresla se gora rodio se miš... Rodić se tada ubrzano vratio na glavnu medijsku džadu, pa čak i ugostio Aleksandra Vučića u "Kuriru". Možda zato od ove Asocijacije nema ni glasa, jer i ukaljani obraz može da pocrveni.

SUTRA - Rat srpskih tabloida do istrebljenja (2):  

U Srbiji ništa novo
 

2024 © - Vesti online