Ponedeljak 10.07.2017.
02:16
M. Topalović - Vesti

Ivanović se odomaćio u Sankt Peterburgu: Grad me ostavlja bez daha

EPA/Georgi Licovski
London zamenio za Sankt Peterburg

Otišao je Rumun Mirčea Lučesku, a novi trener je Italijan Roberto Manćini. Ovo mu je treće trenersko iskustvo (Engleska i Turska) van Italije.

Za Baneta Ivanovića (32) je prošao period privikavanja na novu sredinu.
- Vratio sam se u Rusiju posle 10 godina i više ništa nije isto - analizira kapiten reprezentacije Srbije. - Nemoguće je porediti kvalitet fudbala i uslove, a i kod mene su se dogodile brojne promene. Po dolasku u Lokomotivu 2006. godine bio sam mlad, pun snage, željan dokazivanja. To mi je pomoglo da se vinem do Premijer lige i kluba kakav je Čelzi. Sada je iskustvo moja prednost u timu koji uvek "puca" na sve trofeje.

M. Todorović

Nisam igrao loše

Ivanović je sa platom od 4,1 milion evra godišnje treći najplaćeniji igrač u Premijer ligi Rusije, a za Zenit je dao gol i autogol. Kad svede "račun" posle prvih šest meseci ističe:
- Imali smo manji broj utakmica tokom proleća. Nekoliko ekipa se izdvojilo na vrhu i na kraju smo svi zajedno ocenili da je iza nas neuspešna sezona. Nije izborena Liga šampiona, ostali smo bez trofeja u kupu... Nova sezona je prilika za popravni. Iz ličnog ugla ne mislim da sam bio u lošoj formi! Daleko od toga. Promenio sam klub, grad, državu i ligu posle 10 godina, pa je sve to uticalo na moje partije. Ali, uvek sam spreman i motivisan za najviše ciljeve. Sada sam od starta na pripremama u novom timu i to će se sigurno pozitivno odraziti na moje igre.

Aktuelna situacija u Zenitu?
- Došlo je do velikih promena posle odlaska Hulka i Vicela, sada Danija, ali Zenit je okrenuo list. Angažovani su Poloz, Noboa, Paredes, pregovara se sa mnogo igrača, a ostali su Kokorin, Žirkov, Dzjuba, Molo, Đulijano, Šatov, mladi Crnogorac Đorđević koji je potpuno sazreo... Imamo tim za velika dela i siguran sam da će iskusni Manćini složiti sve kockice. Svaka liga ima svojih specifičnosti. Metodi rada se razlikuju od trenera do trenera, od lige do lige, pa tako i klubova poput Čelzija i Zenita. Uveren sam da će naš kvalitet isplivati na površinu.

Sankt Peterburg je grad bogate tradicije i nesvakidašnje lepote?
- Ko zna koliko puta sam bio u njemu, ali nisam imao vremena da ga upoznam. Poslednjih šest meseci sam obratio pažnju na brojne detalje i zaista sam ostao bez daha. Prethodno sam bio u prolazu, karantinu... Ne može se reći da sam video ni deo grada koji je istinsko čudo, sve do zimske selidbe u bivši Lenjingrad.

Pripreme u Austriji

Deo priprema obavili ste u Austriji?
- Oseća se pritisak, ali to je dobro za "španovanje" igrača. Tokom leta je najvažnije zadržati osnovu tima, a Zenit je uspeo u toj nameri. Imamo velike ambicije u Evropi, a kad počne sezona, za titulu će se boriti šampion Spartak, CSKA, Zenit, Krasnodar, Lokomotiva...

Rusija je ogromna i putovanja na utakmice, posebno ulaskom SKA iz Habarovska (od Sankt Peterburga udaljen skoro 9.000 kilometara automobilom, a oko 6.200 kilometara vazdušnom linijom), mnogima predstavljaju problem.

- U Rusiji imate utisak da putujete na evropske utakmice, a reč je o domaćoj ligi. Ruski klubovi pomno prate dešavanja u drugoj ligi i navijaju protiv timova iz udaljenih destinacija. Ove godine nisu imali sreće.

Jedan od aduta Zenita su navijači?
- Prate nas na svim gostovanjima i sve je dovedeno do fanatizma. Idu u najudaljenija mesta. Jasno je da će biti veliki adut Zenita u narednom prvenstvu.

2024 © - Vesti online