Ponedeljak 10.07.2017.
05:00
N. Jokić - Vesti

Tragom najave nove francuske vlade: Pčelari protiv lobista

EPA/Mohammed Badra
Bitka za spas: Pčelari sele košnice kako bi izbegli insekticide

Predsednik vlade Eduar Filip i ministar ekologije Nikola Ilo požurili su da demantuju ministra, ali pčelari se ne smiruju. Zar i samo ministarstvo poljoprivrede nije priznalo da su neonikotinoidi uzrok smrti 30 odsto pčela u Francuskoj? Prethodna francuska administracija donela je zakon o zabrani insekticida počev od iduće godine. Među njima su i neonikotionoidi čija je zabrana trebalo da stupi na snagu počev od 2020.

Poljoprivrednici masovno upotrebljavaju insekticide sa neonikotinoidima kako bi uništili korov koji napada žitarice, voćke i povrće. Čak i obični baštovani, koji vole da im sve bude pod konac, u baštama upotrebljavaju ove otrove. Problem je što su njihovom dejstvu izložene i pčele. Studije sprovedene u Kanadi i u Evropi koje je u poslednjem broju objavio ugledni naučni časopis "Sajens" potvrdile su da su neonikotinoidi zaista ubice pčela i da uništavaju kako divlje, tako i gajene košnice. Neonikotinoidi, pokazala je studija, posebno negativno utiču na "divlje" pčele koje su zaslužne za 60 odsto polenizacije. Što se tiče pčelara, oni se bore kako mogu i pokušavaju čestim preseljenjem košnica da spasu pčele. To je komplikovan posao, povećava troškove pčelarima i zahteva veliki rad.

Žil Lanio, predsednik francuske unije pčelara, rekao je novinarima rekao da je moć industrijskih lobija veoma velika i da su mu poslanici priznali da zbog njihovog pritiska ne mogu mnogo da učine. U isto vreme, Lanio priznaje da nema ništa protiv poljoprivrednika koji upotrebljavaju neonikotinoide jer shvata da su i oni žrtve sistema poljoprivredne industrije. Paradoksalno, a upravo to i jeste glavni argument novog francuskog ministra poljoprivrede Stefana Travera koji tvrdi da "moramo da se snalazimo situacijama u kojima nema zamene za neke proizvode insekticide".

Desetkovani mužjaci

Insekticidi truju biljke preko kojih se zatim truju pčele. Evropski deo ove studije sproveden je na 33 mesta u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Mađarskoj. To je prva studija o uticaju insekticida na pčele koja traje više meseci i obuhvata ovako široko područje. Rezultati su nedvosmisleni: mužjaci su desetkovani i u "divljim" i u "gajenim" košnicama u Velikoj Britaniji. Neonikotinoidi sterilizuju mužjake. U Mađarskoj takođe. Iznenađenje su rezultati u nemačkim košnicama gde su pčele ostale u dobrom zdravlju.

Žan Danijel Šarijer, stručnjak za pčele iz Agroskopa u Bernu, ima uverljivo objašnjenje. Površina izložena insekticidima u Velikoj Britaniji i u Mađarskoj znatno je veća nego u Nemačkoj. U prve dve zemlje poljoprivreda je orijentisana na jednu kulturu i to na velikim prostranstvima. U Nemačkoj poljoprivredni pejzaž nije tako jednoličan. Tamo voćnjaci presecaju livade, a pašnjaci su u blizini polja.
- Tako su pčele imale mogućnost da traže polen na raznolikim područjima - objašnjava ovaj stručnjak.

2024 © - Vesti online