Nedelja 09.07.2017.
19:09
Violeta Pavlović Marinović - Vesti

Vidovdan okupio Srbe na jugu Afrike

Violeta Pavlović Marinović
Praznik za oči

Nakon ovog okupljanja, u Gaboroneu, u Bocvani, 1. jula je organizovan je donatorski ručak za prikupljanje donacija za izgradnju drugog srpskog pravoslavnog hrama na afričkom kontinentu, čije je zemljište donacija ktitora hrama Svetog Nikole Milivoja Nikolića i njegove supruge Linet. Ovu malu komunu sačinjava stotinak porodica, ali organizacija je bila na zavidnom nivou.

Osnovano je srpsko udruženje u Bocvani U. O. koje čine predsednik Vladimir Pribil, Nevena Kovačević, potpredsednica, Zoran Nikolić, Milica Radović i Miki Popović. Predsednik C. O. građevinskog odbora Radomir Knežević sa svojim članovima Živoradom Kocićem i Andorom Ginder predstavio je nacrtni plan hrama Svetog Nikole.

Ovaj značajan skup bio je propraćen folklornim programom, muzikom i tradicionalnim specijalitetima koji su naši vredni, kreativni i požrtvovani domaćini pripremili. Veliku podršku svojim sunarodnicima u Bocvani dali su i Srbi iz Johanezburga.

Elan bez granica

Dijaspora u Južnoj Africi i Bocvani možda brojčano ne može da se poredi s ostalim srpskim zajednicama i komunama u svetu, ali s ponosom možemo reći da je entuzijazam koji preovladava kod naših ljudi ogroman i to je svakako garancija da će biti ispunjena njihova stremljenja da Srbija dostojanstveno predstavi svoju bogatu kulturu i tradiciju, i ostavi traga na afričkom kontinentu.

Srpsko kulturno-umetničko društvo Afrika sa svojim članovima iz U. O. i igračima, našim omladincima, uveličalo je manifestacije i u Johanezburgu i u Gaboroneu. Umetnički direktor SKUD-a Afrika Srđan Budimir je sa našom omladinom predstavio tradicionalne igre iz Banata i drugih delova Srbije.

2024 © - Vesti online