Ponedeljak 10.07.2017.
00:44
D. Dekić - Vesti

Reporteri "Vesti" na licu mesta: Vulin "bežao" od Skota

A. Čukić
Priđi bliže: Ambasador Skot (prvi sleva) i ministar odbrane (prvi sdesna)

Njegova ekselencija je, kako se čulo, povodom svečanog prijema u rezidenciji ambasadora na Dedinju, uputio 3.000 pozivnica, a približno toliko je bilo i gostiju iz srpskog javnog života i sa političke scene. Oni su na beogradskih predvečernjih 30 Celzijusovih, po završetku ceremonijalnog dela, uživali u bašti prepunoj zelenila i posluženja.

Svečani program je počeo pevanjem srpske i himne SAD, maršom i pozdravom zastavi američkih marinaca, a potom i govorom ambasadora koji je u obraćanju na jeziku svoje zemlje i srpskom poručio da "ovaj praznik Amerikanci ne obeležavaju formalno, već radosno, sa prijateljima i porodicom u zajedničkom slavlju".

Tri poljupca

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić se može pohvaliti da je jedina koju je ambasador poljubio "po srpski", tri puta.

Lider DS-a Dragan Šutanovac je došao sa potpredsednicom DS-a Tamarom Tripić, a u pratnji supruga, Nataše i Dane, došla su dva imenjaka, Vuk Jeremić i Vuk Drašković. Zanimljivo je da su dvojica imenjaka tokom koktela primećena u podužem razgovoru. Suprugu je poveo i lider LDP-a Čedomir Jovanović, a primećeni su i opozicioni lideri Nenad Čanak, Saša Radulović, Sanda Rašković Ivić...

- Našu nezavisnost proglasili su ljudi koji su rizikovali svoj život u borbi za ljudsko dostojanstvo, za pravo naroda da sam bira vlast, ali i za ideju da vlast postoji da bi služila narodu, a ne obrnuto - istakao je Skot.

Na slavlje je oko 18 časova prvi stigao biznismen Miroslav Mišković, a za njim su se ređali bivši i sadašnji ministar kulture Ivan Tasovac i Vladimir Vukosavljević, pa novi šef Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić. Pristigli su i ministarka za EU Jadranka Joksimović i za rad Zoran Đorđević.

Zanimljivo je bilo posmatrati novog ministra odbrane Aleksandra Vulin, koji je prilikom fotografisanja sa američkim ambasadorom upadljivo stajao potpuno sa strane, ali ga je Skot potom premestio bliže sebi.

Nezavisnost uz hamburgere

Dan nezavisnosti se, inače, u SAD obeležava 4. jula kao sećanje na usvajanje Deklaracije o nezavisnosti 1776, kada je zvanično zatraženo odvajanje od Velike Britanije i počeo rat za nezavisnost koji je trajao narednih sedam godina. Prema tradiciji, u američkim državama se praznuje u prirodi uz roštilj i hamburgere, a uveče velikim vatrometima.

Lider JS Dragan Marković Palma je došao sa socijalistom Ivicom Tončevim, a za njima i ministar energetike Aleksandar Antić, kome je Marković ponudio da ga pusti preko reda. Antić je odbio i sačekao red.

Svi ministri koji su stigli pre 19 časova, fotografisali su se sa ambasadorom, kao i predsednica parlamenta Maja Gojković i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je došao u 18.55. Kasnili su premijerka Ana Brnabić i šef diplomatije Ivica Dačić, pa su propustili da se za uspomenu slikaju sa Skotom.

Brnabićeva, koja je deo večeri provela uz Vučića, bila je vrlo popularna među zvanicama koje su joj prilazile sa molbom za zajednički selfi. Primećen je i princ Aleksandar Karađorđević, Srpsku pravoslavnu crkvu predstavljao je patrijarh Irinej, a osim predstavnika Islamske zajednice, došli su i sandžački lideri Muamer Zukorlić i Sulejman Ugljanin.

Ogladnela sedma sila

Brojni novinari su, kao i obično, iz odvojenog i ograđenog dela posmatrali i dolazak gostiju i ceremonijalni deo proslave. Rečeno im je, međutim, da po završetku zvaničnog programa, oko 20 časova, napuste slavlje, dok su fotoreporteri i snimatelji dobili još 15 minuta kako bi u pratnji osoblja Ambasade ovekovečili koktel koji je usledio.

Sedma sila je počašćena hamburgerima još tokom dolaska prvih zvanica, a posluženje je planulo za nekoliko minuta.

Prostrano dvorište rezidencije u Užičkoj, obilato zelenilom, bilo je ukrašeno američkim simbolima. Uz ogromnu zastavu SAD, mogli su se videti oldtajmeri poput bjuika i mustanga, a za dobru atmosferu bio je zadužen kantri bend. Meni bogat: po tradiciji Dana nezavisnosti više vrsta hamburgera sa jagnjetinom i svinjetinom, pa burito i kanapei. Služena je i kafa, uz koju su gosti mogli da biraju više vrsta kolača, ali je na visokim temperaturama najpopularniji bio američki sladoled. Ambasador Skot se zahvalio donatorima posluženja, među kojima su najzapaženiji bili američki lanac Mekdonalds i domaća mineralna voda rosa.

2024 © - Vesti online