Subota 08.07.2017.
23:45
Vestionline, N1

Iračke snage zauzele Stari grad u Mosulu

Reuters
Pad Mosula označiće i službeni kraj polovine kalifata

- Samo nekoliko metara udaljeni smo od Tigra. Napredak kopnenih snaga, uz podršku iz vazduha je velik - kazao je portparol operacije Mosul, brigadir Jehija Rasul.

- Sve bliže smo pobedi protiv Islamske države - dodao je brigadir.

Po njegovim riječima, ubijeno je 35 boraca islamske države, dok je šest zarobljeno. Nije naveo mogući broj žrtava u redovima iračke vojske.

Uz međunarodnu koaliciju koju vode Sjedinjene Države, iračke snage su u oktobru 2016. počele veliku ofanzivu protiv IS-a u Mosulu, grada na severu zemlje, najvećem koji je kontrolisala Islamska država u Iraku i u kojem je pre tri godine utemeljila svoj kalifat nad delovima Iraka i Sirije.

Pad Mosula označiće i službeni kraj polovine kalifata.

U ofanzivi oslobađanja oštećene su hiljade zgrada u starom jezgru grada, a gotovo 500 ih je uništeno, pokazali su satelitski snimci koje je u četvrtak objavio UN.

U više od osam meseci borbi raseljeno je 900.000 stanovnika grada, gotovo polovina, a hiljade su poginule.

Razmere uništenja daleko su veće od očekivanog i obnova će verojatno iznositi milijarde dolara, objavio je UN i procenio da je obnovu potrebna za više od 5.500 zgrada u starom jezgru grada.

Islamska država srušila je među ostalim pre nedelju dana i Veliku džamiju al-Nuri u kojoj je bio proglašen kalifat. Islamski ekstremisti zauzeli su Mosul u jun 2014. 

U susednoj Siriji traje ofanziva lokalnih boraca na Raku, "prestolnicu" Islamske države u Siriji.

2024 © - Vesti online