Nedelja 09.07.2017.
01:30
Vestionline

Zašto nam od klime prorade sinusi?

pixabay
 

Menjajte filtere na klimi

- Pod jedan, ulazak u hladniju, suvu sobu može da pokrene curenje nosa, isto kao što i izlazak na hladan zimski dan čini da neki ljudi ne mogu bez papirnih maramica - kaže dr Džon Ohman, šef alergološkog odeljenja u Taft medicinskom centru u Bostonu.

- Izgleda da hladan vazduh izaziva refleks nervnog sistema u nosu koji aktivira žlezde u nazalnim membranama da proizvode sluz. Problem može da bude posebno izražen kod onih sa problemima sa alergijama. Promene u temperaturi i vlažnosti trebalo bi, ipak, da izazovu samo privremeno začepljenje - kaže dr Ohman.

- Oni sa alergijama mogu da osete začepljenje jer male čestice kao što su polen, spore buđi, prašine i grinja, zaglavljene u filterima za klimu, aktiviraju se kada se uključi klima-uređaj - kaže dr Marija Garsija Ljoret, alergolog na UCLA.

Zagađivači i bakterije ne bi prouzrokovali alergijsku reakciju sami po sebi, kaže ona, ali bi mogli da iziritiraju nos. Izlaganje sporama buđi može da izazove alergijsku reakciju koja može da potraje i znatno duže.

Dr Ričard Lebovic, rinolog na NYU Langone medicinskom centru, naglasio je važnost redovnog menjanja filtera na klimi.

- Ako ih ne održavate dobro, sve što udišete filtrira se kroz ovaj gigantski "list" prašine, vraćajući prašinu u vazduh, što i baš nije korisno - rekao je dr Lebovic.

2024 © - Vesti online