Subota 08.07.2017.
11:11
slobodnaevropa.org

"Niko nije ponizio Srbiju kao premijerka Brnabić"

Tanjug
Ana Brnabić i Aleksandar Vučić

"Da se pravda nekom ambasadorčiću"...

- Da ona ode i da taj stenogram nosi na uvid i da se pravda ruskom ambasadoru - verujte mi, ja prvi put moram da kažem, a vi znate da ja takve stvari ne izgovaram - da nikom nije palo na pamet da ovoliko ponizi Srbiju kao što je ona učinila. Čak i da je napravila grešku zbog neiskustva, neprihvatljivo je da ona ide ambasadoru ili bilo kome drugome i da nosi nekakav stenogram na noge - navodi Pešić i dodaje:

- Ona, izgleda, zaboravlja da drži najvišu političku funkciju u našoj državi! Da ona ide da se pravda nekakvom ambasadorčiću tamo - a i sama sam bila ambasador - to je apsolutno nezamislivo i moram da vam kažem da sam se prvi put nacionalno uvredila.

Premijerka Srbije Ana Brnabić predala je ruskom ambasadoru u Beogradu Aleksandru Čepurinu stenogram intervjua za američku agenciju Blumberg kako bi ga uverila da je loše interpretirana da bi Srbija pre izabrala Evropsku uniju nego Rusiju, rekla je u četvrtak portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Bivši diplomata u vreme SFRJ Simeon Pobulić kaže da se u to vreme nije moglo zamisliti da nosioci najviših političkih funkcija idu da se pravdaju stranim ambasadorima.

- To sigurno u to vreme ne bismo uradili, ne samo zato što je to pitanje našeg suvereniteta, ugleda, časti nego i zato što postoje drugi načini da se to uradi. Tu malo ima i diplomatske neveštine - ocenjuje Pobulić.

"Već smo izabrali Evropsku uniju, nema tu hrabrosti"

U intervjuu Blumbergu pre nekoliko dana lokalni mediji su preneli da je premijerka Ana Brnabić izjavila da će se Srbija, ako bude morala da bira između bližih veza s Rusijom i članstva u EU, odlučiti za ovo drugo.

Vesna Pešić smatra da nema nikakve hrabrosti u izjavi Brnabićeve da će Srbija između Rusije i EU izabrati Evropsku uniju jer je takav izbor već učinjen i to davno.

- Mi smo već izabrali, mi smo deset poglavlja otvorili. O čemu se tu radi? Zašto je ta njena izjava izazvala takvo ogromno iznenađenje i uzbuđenje? Pa, mi se borimo od 5. oktobra 2000. godine - to je, dakle, već 17 godina - da uđemo u Evropsku uniju i sad smo ovako začuđeni što je ona to rekla? Pa, kako možemo da izaberemo Rusiju? - pita se Vesna Pešić.

2020 © - Vesti online