Petak 07.07.2017.
18:22
Vestionline

VIDEO: "Ratna zona": Hamburg u plamenu, oklopna vozila svuda, ispaljen prvi metak

EPA/RONALD WITTEK
Haos na ulicama Hamburga

- Policajca su napali nasilni demonstranti i ispalio je hitac upozorenja - saopštila je policija na Tviteru, prenosi AFP.

Kako se navodi, policajac je nakon toga pobegao u prodavnicu i izbavljen je iz rizične situacije.

Zbog rizične situacije, policija je zatražila pojačanje.

Svedok Rojtersa rekao je da su demonstranti radikalne grupe "Blek blok" pokušali da se probiju do koncernte hale Elbfilharmonije gde bi lideri G20 zemalja večeras trebalo da odslušaju koncert.

 Rojters navodi da je cilj grupe "Blek blok" da svgrne kapitalizam.

Prema snimcima koji kruže na internetu, Hamburg se pretvorio u ratnu zonu, demonstranti se sukobljavaju sa policijom, pale automobile, gust crni dim se nadvija nad gradom kojim prolaze oklopna vozila.

"Špigl onlajn" preneo je vest o oklopnim vozilima Bundesvera na ulicama Hamburga prema Altoni.

Kako javljaju, u Centru za medije im je rečeno da se oklopna vozila samo premeštaju iz jedne kasarne u drugu. Portparolka je naglasila kako se ne radi o kriznoj situaciji. "Špigl" javlja kada se vozila Bundesvera prevoze jer, iako je policija zadužena za sigurnost G20 samita, vojska služi kao dodatna podrška. Sam grad Hamburg, navode, poslao je 40 zahteva za pomoć.

Policija je potvrdila da je hitno zatražila pojačanja zbog mnogih "nedela" širom Hambruga. Povređeno je više od 150 policajaca. Uhapšeno je 45 osoba.

Demonstranti su napali policijsku stanicu u četvrti Altona, zapalili policijska patrolna vozila i bacali zapaljiva sredstva u blizini železničke stanice, nakon čega je policija uputila upozorenje građanima da izbegavaju to područje i drže se podalje od demonstranata.

Iz policije su dodali da su demonstranti njihove službenike, osim zapaljivim sredstvim,a napali i metalnim šipkama. Između ostalog, neko je ispalio i signalnu raketu prema policijskom helikopteru, koja je letelicu tek zamalo promašila, čime je izbegnuta nesreća.

U sukobima sa policijom u Hamburgu teško je povređeno 11 demonstranata nakon što su pali sa zida, saopštila je vatrogasna služba u tom gradu.

Kako se navodi u saopštenju, neki od demonstranata pali su sa visine od četiri metra usled čega su zadobili teške povrede, prenosi AP.

2024 © - Vesti online