Petak 07.07.2017.
16:36
Vestionline

Planeta se zaustavlja, čitav svet staje - sastaju se predsednici SAD i Rusije

Reuters
Prvi susret Donalda Trampa i Vladimira Putina

Agencija navodi da su neki od ovih susreta donosili demokratski napredak, čak i tokom najgorih hladnoratovskih napetosti između Sjedinjenih Država i Sovjetskog saveza, dok su drugi okončavani neprikladnim iskazivanjima diplomatskih neslaganja.

AP podseća na najčuvenije susrete lidera iz Vašingtona i Moskve, poput Konferencije na Jalti 1945. između sovjetskog vođe Josifa Staljina, tadašnjeg šefa Bele kuće Frenklina D. Ruzvelta i britanskog premijera Vinstona Čerčila, zatim susreta američkog predsednika Dvajta Ajzenhauera i lidera ŠSR-a Nikite Hrušćova u Parizu 1960. iz vremena Hladnog rata, kao i godinu dana kasnije održanog samita u austrijskoj prestonici Beču na kojem je sagovornik Hruščova bio tada novoizabrani predsednik SAD Džon F. Kenedi.

Novi značajan susret bio je samit u Moskvi 1972. kada je Ričard Nikson postao prvi američki predsednik koji je za vreme mandata posetio tada sovjetsku prestonicu i nedelju dana proveo u razgovorima sa sovjetskim liderom Leonidom Brežnjevim.

Na samitu u glavnom gradu Islanda Rejkjaviku 1986. vlasti u Vašingtonu je predstavljao predsednik Ronald Regan, a ŠSR njegov poslednji lider Mihail Gorbačov, dok su na samitu u Sloveniji 2001. sagovornici bili tadašnji šef Bele kuće Džordz Buš Mlađi i predsednik Rusije Vladimir Putin.

AP beleži još dva značajna susreta Putina sa predsednikom SAD, ovog puta Barakom Obamom, na samitu Grupe 20 najrazvijenih svetskih privrede u južnokorejskoj prestonici Seulu 2012, kao i na prošlogodišnjem samitu G20 u kineskom gradu Hangdžou.

2024 © - Vesti online