Petak 07.07.2017.
13:48
Vestionline

Mihajlović: Ništa od centra u Ponikvama, priča interestantna "lokalnim šerifima"

Tanjug
Zorana Mihajlović i Saša Vlasiavljević

Na pitanje  novinara koliko je realna izgradnja "zapadnjačkog" humanitarnog centra  na aerodromu u Ponikvama kod Užica koji bi bio pandan ruskom humanitarnom centru u Nišu, Mihajlović jeodgovorila da je videla vesti i da to nije baš apsolutno tačna informacijama.

- To je više zanimljivo nekim lokalnim liderima, koje sam ja zvala šerifima - rekla je Mihajlović.

Ministarka ističe da će Vlada Srbije nastaviti da ulaže u aerodrom Ponikve, kao i u druge male aerodrome u zemlji.

Ona dodaje da se aerodrom Ponikve nalazi u turističkom delu koji vlada hoće da razvija.
Mihajlović je podsetila da je vlada razvila tako aerodrom u Nišu koji polako prerasta u rezervu beogradskom aerodromu.

Preduzeće Aerodromi Srbije i vlada će razvijati i aerodrom Lađevci kod Kraljeva i da je to ministarstvo sve pripremilo, ali da se je preostalo da se završi taj posao sa  Ministarstvom odbrane kako bi taj aerodrom postao civilno - vojni odnosno da se potpišu odgovarajući protokoli i momorandumi, dodala je ona.
- Srbija ima potencijal da razvija male aerodrome koji su i ekonomski važni za našu zemlju - rekla je ministarka.

Inače, Zorana Mihajlović je najavila danas da će se na jesen znati ko će biti koncesionar aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, a da bi to ugovorima trebalio da se zaokruži do marta 2018.
- Koncesija je u toku i ne mogu sada da govorim o svim detaljima. Očekujem na jesen da se taj posao završi. Vode se i sada razgovori, treba da dobijemo obavezujuće ponude i da se to korak po korak pogleda - rekla je Mihajlović novinarima.

Ona je napomenula da se sve radi pažljivo jer je cilj dugoročni razvoj aerodroma, a, kako je navela, koncesija nije prodaja već način da uložimo još više.

- Ne može se bez koncesije obezbediti tako puno novca za razvoj aerodroma u narednih 20 ili 30 godina, a sve analize svetskih kuća kažu da beogradski aerodrom ima mogućnost za dugoročni rast - ocenila je Mihajlović.

Na opasku novinara da je premijerka rekla da je kraj te transakcije u martu, Mihajlović kaže da tek treba da dobijemo obavezujuće ponude i da uslede razgovori o ugovoru. Krajnji rok jeste mart, potvrdila je, što podrazumeva da sve u vezi s koncesijom administrativno i papirološki  zaokruži, ali "mi ćemo na jesen već znati ko je koncesionar i razgovaraćemo o potpisivanju ugovora".

27 zainteresovanih za aerodrom

Rok za donošenje odluke o ponuđačima koji su se kvalifikovali za slanje obavezujućih ponuda za koncesiju za aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu je bio produžen do  21. jun. Rok je produžen za 21 dan od dana isteka roka za predaju neobavezujućih ponuda. Za podnošenje obavezujućih ponuda rok ostaje nepromenjen i iznosi 75 dana od dana objavljivanja ponuđača koji su se kvalifikovali za učešće u drugoj fazi postupka davanja koncesije za beogradski aerodrom. Trajanje ostalih rokova javnog poziva za davanje koncesija za Aerodrom Nikola Tesla u trajanju od 25 godina,a koji je objavljen 10. februara 2017. ostaju nepromenjeni. Na pretkvalifikacioni konkurs za Aerodrom "Nikola Tesla", prema ranijim podacima, javilo se 27 zainteresovanih kompanija.

2024 © - Vesti online