Četvrtak 06.07.2017.
21:31
Vestionline

Britanski portal predstavio srpsko vojno vozilo "Miloš"

Youtube/RTS
Prototip vojnog vozila "Miloš"

To vozilo su razvili u srpskom Vojnotehničkom institutu u saradnji sa fabrikom "Namenska". Kako se navodi na sajtu, tipični zadaci novog terenskog vozila "Miloš" uključuju izviđanje bojnog polja i antitenkovska dejstva.

Vozilo bi trebalo da ima operativni opseg od jednog kilometra, a opremljen je oružjem na daljinsko upravljanje u koje spadaju mitraljez domaće proizvodnje M86, kalibra 7,62mm i bacač granata takođe domaće proizvodnje M 11, koji koristi granate kalibra 40mm. 

Prema podacima sajta, mitraljez M86 ima efektivan domet do 800 metara, dok bacač granata može da pogodi mete do 400 metara. Vozilo je opremljeno širokouganom kamerom za posmatranje, laserskim tražilom i noćnom, tj. termalnom kamerom. 

Vojnotehnički institut navodi da je maksimalna brzina "Miloša" oko 7 kilometara na čas, dok su gusenice napravljene od čelika, a testiran je i sa gumenim gusenicama. 

"Miloš" teži 620 kilograma, dok baterije koje su ugrađene na vozilu pružaju do jedan sat besprekidne upotrebe. 

Vozilo takođe ima i napredne pokretne osobine kako bi se omogućila nesmetana kretnja u uskom prostoru. Dugačko je 1,7m, široko 77, a visoko 95 centimetara, piše portal.

2024 © - Vesti online