Četvrtak 06.07.2017.
20:11
B. Petrović

"Vesti" u Nemačkoj: Okupljanje pod srpskom zastavom

Na ovom divnom sportskom druženju je učestvovalo više od stotinu dece uzrasta od 6 do 15 godina iz sedam punktova gde postoje srpske škole u Štutgartu i okolini, a to su: Ludvigzburg, Vinenden, Šorndorf, Kalv, Zindelfingen, Bad Kanštat i uži deo Štutgarta. Među njima bilo je 86 učenika nastavnice Biljane Petrović i 20 učenika nastavnice Tatjane Popović.

Organizator je bio Školski odbor nastavnice srpskog jezika, Biljane Petrović, a na čelu organizacionog tima bio je Zoran Davidović, predsednik ŠO koji je i profesionalni trener. Svečano otvaranje je povereno Božidaru Vučuroviću, generalnom konzulu Republike Srbije, a manifestaciju je blagoslovio sveštenik Borisav Simić.

Posle otvaranja je izveden i kratak program: performans u tekvondou i recital, zatim je održan Kros RTS-a, a u nastavku turnir u malom fudbalu.

Deca su bila razvrstana prema polu i uzrastu (tri grupe: od 6 do 8, od 9 do 11 i od 12 do 15 godina), a trčala se staza oko stadiona dužine 400 metara, sa završnicom na atletskoj stazi dužine 100 metara. Deca koja nisu učestvovala u ovim disciplinama, mogla su da se bave drugim sportskim aktivnostima.

Vidovdanske sportske igre su održane u divnom ambijentu sportskog centra koji je smešten u gradiću Vinenden, nedaleko od Štutgarta, a domaćini igara bili su Vinenden i Šorndorf. Organizovanje ovakve manifestacije je jedan od najlepših načina popularizacije srpske škole u dijaspori.

Pljeskavica kao poslastica

Svi prisutni su uživali u radosnim dečjim trenucima. Roditelji su obezbedili doručak, ručak, kolače i sokove za decu, ali i medalje, pehare i druge nagrade. Posle završenih igara, deca su počašćena pljeskavicom u lepinji, što je mališanima u dijaspori, pored osvojenih nagrada, bila najlepša poslastica. Školski odbor se jednoglasno saglasio da će sledeće godine biti organizovane sportske igre sa uključivanjem i drugih škola iz dijaspore, a rado bi ugostili i ekipu RTS-a, sa vašim organizacionim odborom. Konzulat RS će podržati ovu ideju koja okuplja decu pod našom zastavom.
 

2024 © - Vesti online