Četvrtak 06.07.2017.
13:10
Vestionline, rts rs, Tanjug

"Centar nije uradio dobru procenu i to nije prvi put"

Medija centar Beograd
Vesna Stanojević

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici je, gostujući na RTS-u, rekla da ne treba po svaku cenu određivati da očevi viđaju decu i kada je nasilje evidentno. Takođe, ona je ukazala i na podatak da je samo od početka godine u Srbiji ubijeno 19 žena u porodičnom nasilju.

I u slučaju ubistva u novobeogradskom Centru za socijalni rad nije prvi put da socijalni radnici naprave lošu procenu, dodala je ona. 

- Mi se susrećemo stalno sa tim problemima, da žene žrtve nasilja moraju svoju decu da vode na viđenje sa očevima u Centar za socijalni rad. Šta znači viđanje u kontrolisanim uslovima? Ako Centar za socijalni rad nema obezbeđenje, to ne znači ništa - naglašava Stanojevićeva. 

Ona je istakla da je muž na Novom Beogradu u holu Centra za socijalni rad ubio svoju ženu.

- Ona je vrištala, niko vrata nije otvorio da vidi o čemu se radi.

Upitana da li je to ubistvo prst u oko sistemu Stanojevićeva smatra da jeste i podseća da je država uradila dosta pozitivnih stvari protiv nasilja u porodici, da je od 1. juna počela primena Zakona protiv nasilja u porodici i da su svi očekivali da će se nešto promeniti. 

- Mi i dalje svake nedelje primamo žene u Sigurnu kuću. Tri ubistva su bila od stupanja zakona na snagu - naglasila je ona i ponovo podsetila da je period razvoda i neposredno posle njega posebno kritičan, da nasilnici postaju još agresivniji, ali da nema utisak da to imaju u vidu zaposleni u centrima za socijalni rad kada donose odluke.

2024 © - Vesti online