Četvrtak 06.07.2017.
09:59
blic.rs, Vestionline

Putin prodaje najbolje oružje rivalu svog prijatelja

Reuters
Vladimiru Putinu nije bitno prijateljstvo, posao pre svega

Kako prenose ruski mediji, razgovori se intenzivno vode kako bi se Nju Delhi pripremio za pregovore o ugovoru.

- Priprema se ceo program u okviru tehničkih uslova sa indijske strane. Pokušaćemo da potpišemo ove godine - rekao je general Aleksandar Mikhaev.

Ovi pregovori dešavaju se u trenutku kada su odnosi između Kine i Indije nategnuti do tačke sukoba, jer su indijski vojnici prošle nedelje prešli granicu i ušli u kineski tibetski autonomni region.

Kina je burno reagovala na incident, a mogle su se čuti i oštre reči i već danima traže hitno povlačenje indijskih trupa sa njene teritorije.

Indijska strana čini se nema nameru da se tek tako povuče, zbog čega se "Linija aktuelne kontrole" tako našla usred vojnog stanja, i planira vojne vežbe na granici.

Tako će ovom prodajom jednog od zaštitnih znakova ruske armije, S-400, Rusija učiniti uslugu rivalu jednog od svojih najvećih saveznika.

Kako je juče u Mokvi izjavio kineski predsednik Si Đinping, "od svih svetskih lidera, najbolje odnose ima sa Putinom." U isto vreme i SAD podiže saradnju sa Indijom.

Ipak, svi stručnjaci se slažu da je malo verovatno da će incident na granici prerasti u sukob između dve najmnogoljudnije zemlje na planeti.

Kako prenose indijski mediji, vrednost isporuke pet sistema S-400 iz Rusije iznosiće 5,5 milijardi dolara.

"Trijumf" je ruski mobilni sistem protivvazdušne odbrane nove generacije, koji može da nosi tri različita tipa municije, koji može da uništi vazdušne mete na kratkom, ali i ekstrmno dalekom rastojanju, kao i "stelt" letelice.

2024 © - Vesti online