Sreda 05.07.2017.
18:22
Vestionline, Tanjug

Vanredna situacija u Petrovcu na Mlavi zbog opasnog otpada u buradima

Tanjug
Opasan paket na deponiji

Pre izvesnog vremena, a na prijavu građana, primećeno je širenje neprijatnog mirisa sa gradske deponije, navodi se na sajtu opštine.

Na lice mesta je odmah izašao inspektor za zaštitu životne sredine i utvrđeno je da postoji burad sa neidentifikovanom supstancom koja je uzrok tog neprijatnog mirisa.

Izvršeno je uzorkovanje te supstance, a rezultati su pokazali da se u buradima nalazi piljevina pomešana sa pesticidom kome je najverovatnije istekao rok trajanja i iskorišćeno jestivo ulje. Samim tim od tih supstanci se stvara materijal kiselog karaktera, neprijatnog mirisa, koji utiče na kvalitet života lokalnog stanovništva i predstavlja opasan otpad.

Opštinski javni tužilac je doneo naredbu da se izvrši prevoz, transport i trajno zbrinjavanje buradi sa tom supstancom, koje će sprovesti licencirano preduzeće uz asistenciju policije.

Vanredna situacija se ukida odmah po dislokaciji pomenutog materijala koja će se obaviti u narednih nekoliko dana.

Policija je uhapsila je M. R. (38) iz okoline Prijepolja, zbog sumnje da je izvršio krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija, saopštio je MUP. Njemu je određeno zadržavanje do 48 sati.

Osumnjičeni se tereti da je u toku 2016. godine skladištio 50 buradi u kojima se nalazio opasan otpad, a tokom 2017. godine je tu burad razmestio na nekoliko lokacija na teritoriji Petrovca na Mlavi.

Takođe, protiv jednog muškarca (56) iz Petrovca, kod kojeg je pronađen deo buradi u kojima je bio skladišten otpad, biće podneta krivična prijava u redovnom postupku.

2024 © - Vesti online