Sreda 05.07.2017.
20:11
Lj. Ivanović - Vesti

Podrška štrajku iz Italije

EPA/Nemanja Pančić
Fijat možda slomi srpsku privredu

Protest je održan zbog toga što poslodavac odbija da pregovara o povećanju zarada. Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je da su se predstavnici sindikata obratili radnicima, a prvi put je održano i opšteradničko veselje uz muziku i kolo.

- Mi smo pružili ruku za pregovorom, ali je možda naša radnička ruka pljava pa predstavnici kompanije ne žele da je prihvate - rekao je Marković novinarima.

On je istakao da su dobili podršku predstavnika sindikata Fijata iz Italije koji je ocenio da je muka evropskog sindikata i sindikata iz Italije da radnik mora da protestuje zbog malih plata. Zarada u Srbiji je prema oceni italijanskog sindikata "jedan i po ručak u ekskluzivnijem restoranu u Italiji".

Podrška kragujevačkim radnicima stigla je i od sindikata fabrike Volvo iz Švedske i sindikata iz Slovenije i regiona. Marković je rekao da država, iako je suvlasnik trećine fabrike, dozvoljava Fijatu da krši propise Srbije. Zbog štrajka u Fijatu većina kooperanata te kompanije je prema njegovim rečima prekinula proizvodnju i to je razlog više da država i lokalne zajednice pomognu u pregovorima oko zahteva za većim zaradama.

Fijat je trebalo dnevno da proizvede 440 vozila, po 220 u smeni, što znači da je do sada "gubitak 2.200 automobila". Marković je rekao da su radnici odlučni da radikalnije štrajkuju, iako ih je poslodavac upozorio da se drže zakona, a sam ga ne poštuje.

Čadež: Skupo će nas koštati

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izrazio je nadu da će radnici Fijata koji štrajkuju i rukovodstvo kompanije postići dogovor jer, kako je istakao, ta obustava proizvodnje ostavlja posledice po celu ekonomiju države.
- Ako proizvodnja stoji, proizvodnja jednog od našeg najvećeg izvoznika, onda to za celu ekonomiju ne može da bude dobro. Fijat nije samo Fijat, nisu to samo radnici u fabrici, to je čitava dobavljačka industrija auto-delova i različitih dobara i usluga koji su vezani za taj veliki sistem. I to je povezan lanac - rekao je Čadež.

2024 © - Vesti online