Sreda 05.07.2017.
18:11
J. L. Petković - Vesti

Ljuštaku ubijao vezane civile

A. Čukić
Protesti u Mitrovici 2015: Albanci drže sliku Samija Ljuštakua

Kosovski vrhovni sud je tako presudio nakon što je prethodno Ljuštaku osuđen na 12 godina zatvora. Odluka da se pusti iz pritvora pokazuje da u našoj južnoj pokrajini nema pravde ni za srpske, ali ni za albanske žrtve terora takozvane OVK, ocenio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić.

- To pokazuje da se nastavlja sa praksom guranja pod tepih ratnih zločina i monstruoznih nepočinstava koje su počinjene u ime i za račun velikoalbanske ideje. Pokazuje da tamošnje institucije nemaju kapacitet zasnovan na principima vladavine prava da izađu na kraj sa počiniocima koji još šetaju slobodno ulicama i doprinose tome da društvo ostane podeljeno, posvađano i okrenuto prošlosti, sukobima i etničkoj mržnji, umesto ka budućnosti i zajedničkom razvoju suživota i institucija - rekao je Đurić.

Ljuštaku je jedan od petorice pripadnika Dreničke grupe osuđenih u maju 2015. da su zlostavljali civile u logoru OVK Likovac. Presuda je bazirana na stravičnom iskazu zaštićenog svedoka D, koji je ispričao da je krajem avgusta 1998. prisustvovao ubistvu koje je Ljuštaku počinio. Pucao je u čoveka koji je imao lisice na rukama.

Svedok je objasnio da je tog dana putovao sa Ljuštakuom, koji je bio naoružan pištoljem i kalašnjikovim. Zaustavili su se između sela Dubovac i Galica. Ljuštaku je izašao i zapalio cigaru. Iz šume su se pojavila dvojica u uniformama OVK, vodeći civila ruku svezanih na leđima:

- Jedan od dvoje uniformisanih obratio se Ljuštakuu i rekao mu: "Ovaj je taj." Ljuštaku je izvadio pištolj, uperio mu u glavu i ubio ga sa tri metka - rekao je svedok, dodavši da su dva vojnika OVK bacila leš u šumu, a on je sa Ljuštakuom otišao u Prekaze.

Svedok D je još kazao da je u Likovcu video nekoliko zatvorenika u bivšoj policijskoj stanici, da su u dve sobe bili uhapšeni ljudi u veoma teškom stanju. Drugi svedok opisao je torturu koju je preživeo u Likovcu jer je optužen za saradnju sa Srbima. Treći svedok menjao je iskaz na suđenju Dreničkoj grupi, a po oceni sudija bio je "vidno napet, očigledno krijući prave razloge zbog menjanja svedočenja".

- Bio je vidno uzrujan, uplašen i osećao se nebezbedno - navode sudije u presudi na koju se Drenička grupa žalila.
 

Vozili ga na utakmicu

Od kada je tadašnji Euleksov tužilac Mauricio Salustro podigao optužnicu, Ljuštaku nije bio običan zatvorenik. Bez problema se išetao iz zatvora Dubrava, čak su ga čuvari odvezli do stadiona "Bajram Ali" da odgleda polufinalni meč između Feronikla i Drenice. Još na samom početku suđenja Ljuštaku, ali i Sahit Jašariji i Ismet Hadža, nestali su tokom medicinskog pregleda u prištinskom kliničkom centru. Kada se nisu pojavili prvog dana suđenja, sudija Euleksa je izdao nalog za hapšenje. U tim okolnostima je izabran za gradonačelnika Srbice, a dozvoljeno mu je da izađe iz zatvora da položi zakletvu. Do sale Skupštine opštine Srbica ispratila su ga kosovska policija i pripadnici Euleksa.

2024 © - Vesti online