Sreda 07.07.2010.
03:11
novosti.rs

Iz Turske sa zdravim srcem

 

Na listi čekanja za ugradnju bajpasa ili zamenu srčanog zalistka trenutno je oko 2.700 pacijenata. Da bi se smanjile liste, od sada se ove operacije rade i u Istanbulu. Svi pacijenti na čekanju su iz RZZZO dobili anketne listiće da se opredele da li ove operacije žele da urade u turskom centru ili kod nas. Svega oko 70 pacijenata se izjasnilo za Tursku.

- Oko dve trećine pacijenata se uopšte nije izjasnilo, jer verovatno čekaju da vide kako će proći prvi pacijenti u Turskoj - kaže Vladan Ignjatović, pomoćnik direktora RZZZO. - Ovi koji su „probili led“ su prezadovoljni, jer su dobili bolničke uslove na koje nisu navikli u našoj zemlji. Reč je o izuzetnom centru, među najboljima u Turskoj. Operisani su prošle nedelje, u ponedeljak, utorak i sredu. A, tri pacijenta, koja su operisana u sredu, doputovaće za dva dana.

Prema Ignjatovićevim rečima, bolesnici koji su operisani u Turskoj su, uglavnom, starije osobe iz gradova širom Srbije.

- Prema sugestiji lekara iz Turske, dva pacijenta je trebalo da ambulantnim kolima odvedemo sa aerodroma do kuća - kaže Ignjatović. - Međutim, pošto su iz Vranja i Novog Pazara, odlučili smo da ih posle napornog puta ne vozimo još nekoliko sati kolima, već da ih smestimo na dva dana u bolnicu u Sokobanjskoj. Oni se, kao i ostali pacijneti, odlično osećaju.

Cena oko 5.000 evra

Operacija srčanog zalistka ili ugradnja bajpasa u Turskoj košta 4.700 evra. Avionska karta je 200 evra, a turska bolnica ne naplaćuje sedmodnevnu hospitalizaciju. Ovakva operacija u Češkoj košta i tri puta više. Godišnje se kod nas obavi oko 6.000 ovakvih operacija. Na razne intervencije u inostranstvo RZZO je lane poslao oko 200 ljudi, a za to je potrošeno dva miliona evra.

2024 © - Vesti online