Sreda 07.07.2010.
02:21
novosti.rs

U budžetu 100 miliona za nesrećnike

Pogođeni poplavama trebalo bi da uskoro očekuju bržu pomoć države...
 

- Ljudima se dešavaju razne situacije koje ih dovedu do drastičnog osiromašenja, a Ministarstvo rada nije imalo zakonsku mogućnost da dodeli novac onima kojima je neophodan - objašnjava Ljubomir Pejaković, specijalni savetnik ministra Rasima Ljajića. - Za takvu pomoć bila je zadužena lokalna samouprava. Bilo je primera da se desetočlanoj porodici odroni deo kuće i oni ostanu bez krova nad glavom, a opština nema novca da im pomogne. U tom bi slučaju decu trebalo odvesti u neki smeštaj što je lošije nego dati novac porodici da se skući.

Bez obzira na to da li je u pitanju klizište, poplava, požar, ugroženo zdravlje ili pretnja od drastičnog osiromašenja, u Ministarstvu kažu da će novac biti obezbeđen. Još, međutim, nisu precizirani kriterijumi. Izvesno je da će se novac deliti preko lokalnih centra za socijalni rad. Sastavljači ovog dokumenta pošli su od pretpostavke da će se oni koje pogodi neka nevolja najpre obratiti socijalnom radniku u svojoj opštini.

Na adresu Ministarstva rada i socijalne politike, inače, svakodnevno stižu molbe za pomoć. Za većinu, ipak, nema odgovora u kratkom roku i potreban je angažman ostalih institucija.

2024 © - Vesti online