Utorak 04.07.2017.
20:28
Tanjug

Tivat i dalje Gori, ali vatra pod kontrolom

facebook.com/Podgorički vremeplov
Gust dim iznad Tivta: Požari prave probleme

U gašenju su učestvovali pripadnici Službi spašavanja iz Tivta, Kotora, Herceg Novog, Budve, Bara i Ulcinja, dobrovoljno vatrogasno društvo Krtoli, dok je jedno vozilo sa dobrovoljcima iz Perasta bilo u Tivtu u slučaju potrebe. 

U akciju gašenja uključili su se i avioni Direktorata za vanredne situacije, dok je helikopter MUP-a nadletao požarište i izveštavao o stanju na veoma velikom prostoru zahvaćenom požarom. 
Požari gore i u Podgorici, gde je na području glavnog grada aktivno 15 požara, ali stanovništvo i objekti nisu ugroženi.

Barbić je ranije danas Televiziji Crne Gore rekao da se situacija na požarištu kod Plavih horizonata iz časa u čas "strahovito menja". Poznata plaža Plavi horizonti u Radovićima nadomak Tivta je evakuisana iz preventivnih razloga.

- Odjednom je dunuo jak vetar i rasplamsao 20-ak požara. Stiže ekipa iz Kotora, a pozvani su i avioni ako mogu da uzlete zbog jakog vetra - kazao je Barbić.

Iz Sužbe za zaštitu i spasavanje saopšteno je RTCG da su avioni MUP-a do rano jutros pomagali vatrogascima u Tivtu i da su, nakon što je u jednom trenutku požar bio delimično pod kontorlom, napustili teren.

Međutim, nakon informacije da se situacija pogoršava MUP je ponovo poslao kanadere, koji su u ovom trenutku angažovani u gašenju požara.

"Oko 11 časova, nakon preduzetih aktivnosti na gašenju požara iz vazduha, avioni su se povukli kako bi vatrogasci na terenu, u skladu sa procedurama, mogli da ugase ostatke požara. Dogovoreno je da ukoliko komandir lokalne službe zaštite i spašavanja uputi ponovni zahtev za angažovanje aviona MUP-a, da će avioni biti stavljeni na raspolaganje ukoliko to meteo uslovi dozvole", saopstio je crnogorski MUP.

Kako je nešto posle 13 časova komandir Službe zaštite i spašavanja Tivat uputio pomenuti zahtev, avioni Avio-helikopterske jedinice MUP-a neposredno potom su, u skladu sa procedurom, krenuli na područje zahvaćeno požarom, stoji u saopstenju.

Direktorat za vanredne situacije je, napominju, u stalnoj komunikaciji sa službama na terenu, što podrazumeva angažovanje u skladu sa zahtevima.

"Stoga su svi kapaciteti, pa i oni koji se odnose na avione MUP-a, spremni da reaguju kada za to postoji potreba i kada to uslovi, u prvom redu meteo prilike, dozvoljavaju", pojasnio je MUP.

I u Podgorici od jutros aktivno 15 požara. Kako je RTCG saopšteno iz Vatrogasne službe, vatra je pod kontrolom, pa nigde nije ugroženo stanovništvo ili objekti.

Načelnik podgoričke Službe zaštite i spašavanja, Andrija Čađenović, rekao je Televiziji Crne Gore da su na području Podgorice aktivni požari na lokacijama Malo brdo, Jelin dub u Bratonožićima, u Štekama i na Vranjskim njivama.

- Gašenje požara otežava vetar, za sad nema ugroženih stanovnika i objekata - rekao je Čađenović.

2023 © - Vesti online