Sreda 07.07.2010.
00:17
Tanjug

Pobednik Sofesta film "Motel Nana" Predraga Velinovića

Svih pet zvaničnih nagrada, kao i dve nezvanične pripale su tom ostvarenju.

Reditelj pobedničkog filma Predrag Velinović
 

Velika statueta Sofest za najbolji film dodeljena je producentu "Sirius prodakšn" iz Beograda, statuete Sofest za režiju Velinoviću i za scenario Ranku Božiću, a statuete Sofest za najbolju mušku i žensku ulogu Draganu Mićanoviću i Nikolini Jelisavac.

To su odluke zvaničnog žirija čiji je predsednik bio reditelj i snimatelj iz Ljubljane Karpo Aćimović Godina, a članovi glumac Vojislav Brajović i reditelj i scenarista Miroslav Momčilović.

Filmu "Motel Nana" pripala je i nagrada publike - statueta Sloboda, kao i nagrada srpske sekcije Međunarodnog udruženja filmskih novinara i kritičara Fipresci. Ovaj presedan iznenadio je, a naravno i veoma obradovao ekipu filma "Motel Nana".

Zahvaljujući se na priznanju, Velinović je izjavio da se "filmovi u Srbiji snimaju kada se ima dovoljno para, što je gotovo nikad ili kada neko ima prijatelje".

"Ove nagrade za film 'Motel Nana' pripadaju celoj ekipi, a to su upravo prijatelji", rekao je on.

Velinović je proglasio zvanično zatvorenim 39. Sofest na kojem je od 2. jula u takmičarskom programu prikazano sedam srpskih filmova snimljenih u proteklih godinu dana.
 

Sećate li se "Ljubavi i mode"?

Po zvaničnom zatvaranju 39. Sofesta publici su se poklonili glavna glumica starog hit filma "Ljubav i moda" Beba Lončar i reditelj Ljubomir Radičević. Digitalizovana kopija tog filma, koju je pripremila Jugoslovenska kinoteka, prikazana je u okviru svečane ceremonije zatvaranja festivala.

"Ljubav i moda" snimljena je pre tačno 50 godina. Time je Sofest obeležio ovaj jubilej, a predsednica Odbora festivala Gorica Mojović najavila je da će se i narednih godina na Sofestu obraćati pažnja na značajne datume iz istorije srpske kinematografije.

2024 © - Vesti online