Utorak 04.07.2017.
18:18
J. L. Petković - Vesti

Trojni razgovori u Briselu: Sa Vučićem se seli i dijalog

Twitter/Maja Kocijančič‏
Novi dogovor: Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić

- Treba ozbiljnije i hrabrije da se razgovara o budućim odnosima. Suštinski, koga strane budu odredile, tako će biti. To je tehničko pitanje, koje nije od ključnog značaja. Postoje mnogo važnija pitanja od tehničkih - rekao je Vučić.

Kako je istakao, na prvom susretu Beograda i Prištine u Briselu, nakon pet meseci stagnacije, razgovarano o odnosima Srba i Albanaca, suštini i sadržaju dijaloga u budućnosti.

Mustafa zabrinut

- Sa zabrinutošću pratimo napore predsednika Kosova, Hašima Tačija, koje je mametnuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da bude deo dijaloga u Briselu - tvrdi LDK Isa Mustafa, dodajući da Tači za cilj ima "sopstvene, a ne državne interese". 

- Ostaje mesec i po da se pripremimo kroz više šatl poseta i razgovora kuda, kako i na koji način želimo da nastavimo. Nema sumnje da će dijalog biti nastavljen u Briselu i ne samo dijalog koji se bavi određenim temama, već i da ćemo se baviti suštinskim stvarima kako vidimo svoje odnose za godinu ili pet, što znači da moramo da ozbiljnije razgovaramo unutar naših javnosti, kao i da svi zajedno moramo mnogo češće da razgovaramo - objasnio je predsednik Srbije.

Vučić je pojasnio da je razgovarano i o Zajednici srpskih opština (ZSO), istakavši da je njeno formiranje podrazumevajuća obaveza.

- ZSO je obaveza koja je potpisana. ZSO je obaveza koju Priština mora da ispuni i nema ni dileme, ni daljih razgovora. To su stvari koje se podrazumevaju - naglasio je Vučić.

Hašim Tači je sastanak sa Vučićem ocenio kao plodotvoran i dodao da dijalog ulazi u novu fazu. Kako je rekao, dogovoren je nastavak dijaloga koji bi trebalo da vodi ka normalizaciji odnosa.

- Ovo će biti nova faza dijaloga, koja treba da vodi ka normalizaciji i pomirenju u korist dva naroda, ali i celog regiona. Nadam se i uveren sam da je pomirenje Srba i Albanaca nešto što se može postići. To je u interesu Kosova, Srbije i celog regiona, a Kosovo će tome biti u potpunosti posvećeno i odgovorno će se ponašati - naglasio je Tači, koji je takođe u bilateralnom razgovoru sa Mogerinijevom govorio o putu Prištine ka EU.

Dok se u Beogradu tek očekuje kako će reagovati opozicija na Vučićevo pominjanje "menjanja formata" pregovora u Briselu, u Prištini je opozicija traži da se Tačiju oduzme pravo na učešće u dijalogu.

- Sa zabrinutošću pratimo napore predsednika Kosova, Hašima Tačija, koje je nametnuo predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, da bude deo dijaloga u Briselu - tvrdi LDK Isa Mustafa, dodajući da Tači za cilj ima "sopstvene, a ne državne interese".

Menjanje formata

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović takođe je najavila da će se možda menjati format dijaloga Beograda i Prištine i da će pregovori biti prebačeni na predsednički nivo.
- Možda će se promeniti format, ali to nije suštinsko pitanje. Suštinsko pitanje je kako će dogovoreno obe strane realizovati, znamo koliko se kasni sa formiranjem Zajednice srpskih opština - rekla je Joksimovićeva, dodavši da "pregovarački format može da se dogovara u smislu postojanja nekog već delimično uspostavljenog nivoa komunikacije u prethodnom periodu vezan za sam dijalog Beograda i Prištine, ali nije format taj koji je ključan".

2024 © - Vesti online