Utorak 04.07.2017.
12:21
Vestionline, Blic rs

Smrt bebe koja je završila na deponiji i dalje misterija

pixabay.com
Telo bebe pronađeno na deponiji

Doktor iz Kragujevca koji je juče u Užicu izvršio odbukciju tela novorođenčeta ženskog pola nije mogao da se izjasni o uzroku smrti jer je, kako je "Blicu" rečeno u Višem javnom tužilaštvu, telo bebe u poodmakloj fazi raspadanja.

Obducent je zatražio još nekoliko dana kako bi izvršio analize i utvrdio kako je odojče preminulo, kada je rođeno i koliko je prošlo od dana kada je umrlo do subote kada je pronađeno zamotano u tkaninu na traci za selekciju otpada.

Policija još uvek nije pronašla roditelje bebe, a operativni rad je fokusiran na područje Bajine Bašte odakle je kamionom na deponiju dopremljeno smeće u kome je bila mrtva beba.

Odojče ženskog pola, zamotano u nogavicu stare trenerke, pre tri dana pronašli su radnici deponije na traci za selekciju otpada. Nesrećna devojčica stara nekoliko dana zatečena je zamotana u tkaninu iz koje su joj virele nogice, a otvorena usta ukazala su na pretpostavku da se borila na vazduh, odnosno da je ugušena. Primećeno je i da je pupčana vrpca presečena nestručno, odnosno da nije rođena u porodilištu.

- Operativni rad za sada je usmeren ka Bajinoj Bašti, odakle je u petak po podne došao kamion sa smećem u kome je pronađena beba, mada nije isključena mogućnost da je porodilja iz nekog drugog mesta, a da je u Bajinoj Bašti ili njenoj okolini bacila dete da zavara trag - kaže izvor "Blica" iz policije u Užicu.

Polazna tačka u ovakvim situacijama, dodaje naš sagovornik, jeste pregled spiska trudnica u ginekološkim ordinacijama, "koji možda i ne može pomoći ukoliko je majka krila trudnoću i nije se javljala ginekolozima".

U Opštoj bolnici Užice juče nam je nezvanično rečeno da se nije javila nijedna žena sa postporođajnim problemima do kojih može doći usled nestručno obavljenog porođaja.

Nalaz obducenta, trebalo bi da odredi kvalifikaciju krivičnog dela. U slučaju da se utvrdi kako je dete ubijeno odmah čim je došlo na svet, još uvek nepoznata majka teretiće se za ubistvo prilikom porođaja. Ako se pokaže da je usmrćeno nekoliko dana posle rođenja, majka i eventualno neko ko joj je pomogao biće gonjeni za teško ubistvo.

2024 © - Vesti online