Utorak 04.07.2017.
09:48
Vestionline, Tanjug

"Sad možemo da kažemo Ustav brani premijerki da se uda"

Tanjug
Da li će premijerka uneti promene u Ustav?

On od premijerke očekuje da sprovede Akcioni plan za sprovođeje Strategije za smanjenje diskriminiacije koji je u prethodnom sastavu donela Vlada Srbije.

- Tu je defnisano da Srbija mora pravno da reguliše istopolna partnerstva, kao i kako trans osobe dolaze do novih dokumenata - naveo je Azdejković i dodao da je to obećano LGBT zajednici, ali da ništa nije urađeno. 

- Nadam se da će vlada Ane Brnabić sprovesti taj akcioni plan - rekao je predsednik Gej info centra iz Beograda.. 

Njen izbor doprinosi i vidljivosti ovdašnje LGBT zajednice, kazao je Azdejković koji, kako kaže, sumnja da u zemlji Srbiji sada postoji osoba koja ne zna za Anu Brnabić i da je ona pripadnica LGBT populacije. 

- Mislim da će vremenom to doprineti i smanjenju predrasuda prema LGBT populaciji - rekao je on. 

Azdejković kaže i da iako nema nikakva prevelika očekivanja od nje. Brnabićevu, kako kaže, na neki način vidi kao sredstvo aktivističke borbe zato što LGBT aktivisti u svakom trenutku mogu na primer da kažu - Ustav Republike Srbije zabranjuje premijerki da se uda. 

- Mi nju možemo da koristimo kao simbol naše borbe. To nam otvara mnogo više prostora, naročito medijskog, za stvari koje želimo da postignemo - rekao je Azdejković.

2024 © - Vesti online