Utorak 04.07.2017.
08:00
Vestionline

Vestionline sportski vremeplov za 4. jul

youtube.com/Vasif Aliyev
Sa Di Stefanom u ekipu Real je osvojio pet titula prvaka Evrope

Alfredo Di Stefano

Na današnji dan 1926. godine rođen je Alfredo Di Stefano, jedan od najvećih asova u istoriji fudbala. Ovaj Argentinac svetsku slavu stekao je kao fudbaler madridskog Reala, gde je zajedno sa legendarnim Ferencom Puškašom bio glavna zvezda pedesetih kad je "kraljevski" klub pet godina zaredom osvajao titulu prvaka Evrope. Di Stefano je postigao gol u svakom od pet finala. Dva puta je bio najbolji igrač Evrope (1957. i 1959), pet puta najbolji strelac španske lige, a novembra 2003, na 50. godišnjicu UEFA, proglašen je najboljim fudbalerom Španije svih vremena. Igrao je za tri različite reprezentacije (Argentina, Kolumbija, Španija), ali nikad na Svetskom prvenstvu!

Uroš Marović

4. jula 1946. godine rođen je nekadašnji vaterpolista Partizana koji je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Meksiko Sitiju 1968. posle velike pobede nad Sovjetskim Savezom od 13:11 u produžetku. Marović je bio najefikasniji igrač tog finala sa pet pogodaka. Za nacionalni tim ukupno je odigrao 26 utakmica i postigao 31 gol.

SR Nemačka zaustavila "laku konjicu"

4. jula 1954. godine, sasvim neočekivano, SR Nemačka se na Svetskom prvenstvu u Švajcarskoj okitila titulom svetskih prvaka. Sve prognoze bile su na strani čuvene mađarske "lake konjice", najbolje fudbalske reprezentacije tog doba, koja u svetu praktično nije imala pravog rivala. Kako se dogodilo da Nemci posle vođstva Mađara od 2:0 u finalnoj utakmici u Bernu (Puškaš 6, Cibor 8. minut) stignu do pobede od 3:2 (Morlok 10. i Helmut Ran 18. i 84. minut) i prirede senzaciju u koju nije verovala ni nemačka nacija? Senzacija je bila još veća kad se zna da je duel ove dve ekipe u grupi pripao Mađarima – 8:3. Bilo kako bilo, slava je pripala Fricu i Otmaru Valteru, Ranu, Šeferu, a Puškaš, Kočiš, Hidegkuti, Božik... su otišli u istoriju bez lovorika.

2024 © - Vesti online