Ponedeljak 03.07.2017.
20:23
telegraf.rs, Vestionline

Tahiri: Priština blokira formiranje ZSO

M. Karović
Odlazeća ministarka za dijalog Beogarad i Prištine: Edita Tahiri

Tahiri je u intervjuu za portal KoŠev izjavila da misli da, iako je dijalog bio zamrznut, trebalo bi nastaviti sa primenom Briselskog dogovora.

Misli, kaže, da je za šest godina ovaj dijalog dao vrlo važne rezultate, ali joj je žao da su neka velika pitanja blokirana.

- Pravosuđe, energija, priznavanje diploma, to su pitanja koja blokira Srbija: Zajednicu, blokira Kosovo - potvrdila je Tahiri.

Tahiri misli i da će drugi deo godine biti period kojim će se definišati okvir za, kako kaže, "obostrano priznavanje i vremenska dinamika".

- Drugim rečima, da se definiše dnevni red za razgovore, tako da se, možda, do proleća to i završi - navela je.

Upitana gde je ZSO u toj "kutiji", Tahiri ponavlja da je neprimenjene dogovore trebalo primeniti.

- To (ZSO) je naša odgovornost, dok pravosuđe, energetika, priznavanje diploma, pitanja koja Srbija blokira, treba Srbija i da primeni - navela je.

Tahiri kaže i da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja i neće biti treći nivo vlasti na Kosovu.

Biće, kaže, u skladu sa kosovskim ustavom, briselskim sporazumom o ZSO i sa odlukom kosovskog ustavnog suda.

- Izrada nacrta Statuta imaće nekoliko faza koje su istaknute u sporazumu, ali u tom procesu, istovremeno, sinhronizovano će se vršiti proces ukidanja preostalih paralelnih institucija. To znači da, kada kosovska vlada donese odluku o formiranju Asocijacije, dan ranije, preostale paralelne strukture biće ukinute na Kosovu - navela je.

Na pitanje da li to znači da će ZSO biti uspostavljena istog trenutka kada srpske državne škole postanu deo jedinstvenog kosovskog obrazovnog sistema, a bolnica postane deo kosovskog zdravstva, Tahiri odgovara potvrdno i dodaje:

- Primenićemo isti model kao što smo uradili sa raspuštanjem policije. Ugašena je paralelna policija i bivši policajci koji su radili za Srbiju angažovani su. Isto će biti i sa nastavnicima i doktorima. Prestaće im ugovori i plate iz Srbije i biće primljeni u kosovski sistem zdravstva i obrazovanja.

Ona, međutim, tvrdi da to nisu jedine paralelne institucije koje su preostale.

- Ostale su i paralelne opštinske strukture i one takođe treba da se raspuste. Imamo dugačku listu, znate. Na primer, paralelna pozorišta, kulturne institucije…Da kažem u jednoj rečenici, sve preostale srpske paralelne institucije na Kosovu raspustiće se pre nego što vlada Kosova bude uspostavila Zajednicu - izričita je Tahiri, koja je uverena da će stranka kojoj pripada, a koja je u koaliciji sa DPK formirati vladu na čelu sa Ramušom Haradinajem, kao i da će ona ostati deo te vlade.

2024 © - Vesti online