Ponedeljak 03.07.2017.
19:02
b92.net, Vestionline

"Hitno ukloniti ploču u Jasenovcu, hoće da proteraju Tita"

M. Karović
Milorad Pupovac započeo "brzinske" promene dolaskom na čelo SDS-a

On je istakao i da treba ojačati političku participaciju Srba u Hrvatskoj na svim novima od lokalnog do državnog.

Pupovac je podsetio da su manjine u Hrvatskoj dale veoma veliku podršku vladi, te ukazao da bi bez te podrske Hrvatska imala nove izbore.

- Očuvali smo priliku za političku stabilnost u zemlji - rekao je Pupovac, gostujući u emisiji "Studio4" HRT-a. 

Pupovac, koji je zastupnik u Saboru i predsednik Srpskog nacionalnog veća, rekao je da to podrazumeva uklanjanje sporne spomen ploče u Jasenovcu poginulim pripadnicima HOS, na kojoj je isklesan ustaški pozdrav "za dom spremni". 

Istovremeno, on smatra da poginulim pripadnicima HOS-a pijetet treba ukazati na drugačiji način. 

- Vreme razumevanja je prošlo, to treba učiniti u najkraćem mogućem roku - rekao je Pupovac. 

Politički lider najuticajnije srpske stranke u Hrvatskoj ukazao je na potrebu ojačavanja političke particpacije Srba u Hrvatskoj od lokalnog do državnog nivoa. 

- Moramo ojačati političku participaciju Srba u Hrvatskoj od lokalnog do državnog nivoa. Život u sredinama gde žive Srbi mora biti harmoničniji s drugim građanima - rekao je Pupovac, koji je na čelu stranke zamenio Vojislava Stanimirovića koji je taj posao obavljao dve decenije. 

Govoreći o stranačkom radu, Pupovac je rekao da su stranci neophodni mladi kadrovi, kao i da su osim očuvanja postignute stabilnosti stranke, neophodne i nove smernice rada stranke i naglasio važnost saradnje s vladom premijera Andreja Plenkovića. 

Osvrnuvši se još jednom na izjavu nekadašnjeg predsednika Ive Josipovića da je lider SD S S jedini koji može da spreči preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske u centru Zageba, Pupovac je rekao: 

- Moja, i obaveza stranke je obrana vrednosti antifašizma u Hrvatskoj, antifašističke borbe i tekovine kao i aktera u toj borbi - i mi ćemo to činiti. A zahtev Josipovića da rušimo vladu da se ne bi promenio naziv Trga u Zagrebu nije ozbiljno razmišljanje, nije dobronameran tip razmišljanja, istovremeno kada imamo pokušaj revitalizacije poraženih snaga u Drugom svetskom ratu. 

Inače, o novim predlozima imena Trga kao Kazališni ili Trg Republike Hrvatske, Pupovac je rekao da se ne želi opredeljivati. 

- O svemu se može razgovarati, no argumenti, koje navode pojedine desne grupacije, za promenom imena, nisu opravdani argumenti. Ovde se radi o tome da se Tito protera i stigmatizuje kao najveći zločinac što on sasvim sigurno nije bio. On jeste odgovoran za prpuste i zločine koje su partizani napravili na kraju Drugog svetskog rata, ali potrebno je poznavati kontekst - zaključio je Pupovac.

2024 © - Vesti online