Ponedeljak 03.07.2017.
11:25
Vestionline, b92.net

Rastu tenzije: Slovenci šalju protestnu notu Hrvatima

pixabay.com
Piranski zaliv i dalje predmet spora između Slovenije i Hrvatske

Kako prenose mediji u regionu, zbog uplovljavanja hrvarskih ribara i intervencije hrvatske policije u delu mora oko koga se Hrvatska i Slovenija spore, diplomatska nota će biti poslata u ponedeljak popodne, a Zagrebu će biti dostavljena u utorak.

Hrvatski mediji navode da "slovenačka strana interpretira događaj tvrdeći da je došlo do incidenta kada su ribari iz Hrvatske uplovili do polovine zaliva, odnosno područja koje Ljubljana smatra svojim". 

- Mislim da ti postupci pokazuju veliku nervozu na hrvatskoj strani - rekao je Erjavec. 

Podsetimo, prošle nedelje je Arbitražni sud u Hagu doneo presudu po kojoj je Sloveniji pripalo tri četvrtine Piranskog zaliva, uz koridor ka otvorenom moru. 

U subotu su mediji javili da je došlo do dva incidenta u zalivu, za koje je kriva hrvatska strana, dok je iz Zagreba saopšteno da su slovenački policijski brodovo u tri navrata povredili liniju razgraničenja na moru između dve zemlje.

Prethodno je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je da će upozoriti Sloveniju diplomatskim putem na neprihvatljivost povrede hrvatskih voda u Piranskom zalivu i pozvati slovenačku stranu da se ubuduće suzdrži od takvog postupanja.

2024 © - Vesti online