Nedelja 02.07.2017.
18:05
D. Dekić - Vesti

Milioni obešeni o jarbol

A. Čukić
Megalomanija po svaku cenu: Siniša Mali

"Enormna pljačka građana", prokomentarisao je jarbole funkcioner Demokratske stranke Balša Božović, optuživši gradsku vlast da plaća te jarbole u trenutku kada su građani sa smanjenim platama i penzijama poniženi i uvređeni.- Ponižavate ih i dalje jarbolom od 230 miliona dinara, a

imate u Beogradu još onih koji se grade, od 30 metara i 134 miliona dinara - kazao je Božović.

Gradonačelnik Siniša Mali, međutim tvrdi da je novac višak, a kako po onoj narodnoj "od viška glava ne boli", među urgentnim stvarima se obreo i jarbol na Ušću i još 30 manjih.

To trošenje u Demokratskoj stranci Srbije smatraju neprimerenim finansijskoj i socijalnoj situaciji kada, kako navode, građani SMS porukama prikupljaju sredstva za lečenje dece, a više hiljada mališana je ostalo neupisano u beogradske vrtiće.

Sjaj skupoće

Još jedna rasveta, novogodišnja, u prestonici je sijala od 1. novembra prošle godine sve do sredine maja ove, pa se u šali govorkalo da s obzirom na to koliko je koštala i treba što duže da se koristi.
Senku na nove svetleće novogodišnje ukrase bacilo je otkriće antikoruptivnog sajta Pištaljka da je tender bio takav da je mogla da pobedi samo jedna firma jer je Javno osvetljenje tražilo ukrase identične onima iz kataloga grčke firme Fotodijastasi, čiji je jedini distributer u Srbiji Kip lajt koji je i dobio vredan posao.

Inače, priča se da je ideju o novom graditeljskom poduhvatu predsednik Srbije Aleksandar Vučić je "pozajmio" od turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana, a po ugledu na neke metropole nedavno je otvorena muzička fontana na beogradskoj Slaviji. Kritikovana je na društvenim mrežama zbog cene od 1,8 miliona evra narodnih para koje su mogle da budu upotrebljene za bolesnu decu da se više ne bi zavisila od SMS poruka humanih građana.

Osim buke koju izaziva, ovo "remek delo" je, kako zamera deo javnosti, usporilo saobraćaj i ugrozilo bezbednost vozača, jer se voda iz fontane preliva na ulicu. Još jedan podatak izazvao je puno komentara, a to su skupi grejači za zimski rad fontane. Bilo je i onih koji su ukazali na previsoku cenu nove gradske atrakcije, podatkom sa sajta alibaba.com da se slična fontana prodaje za svega 200.000 evra, pa ispada da je Grad mogao da kupi još deset fontana kao onu na Slaviji.

Svađa preko leđa građana

- Na fontanu na Slaviji, jarbole i sajt koji Beograd i Gradska uprava planiraju da urade potrošeno je šest miliona evra - kazao je Balša Božović iz DS-a, a naprednjaci mu uzvratili da on to nikako ne može da prihvati da su upravo njegovi saborci upropastili Srbiju i Beograd, ukazujući da je "famozna rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra Beograđane koštala više od 650 miliona dinara".

N. Đurović
Preskupi kič: Muzička fontana na Slaviji

Bilo kako bilo, zbog muzičke fontane je sklonjen spomenik srpskom socijalisti Dimitriju Tucoviću. Beograd će očito preplaviti znameniti Rusi, jer uz već postavljeni spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom Romanovu, sprema i isto obeležje i arhitekti sa carskog dvora Romanovih Nikolaju Krasnovu. Spomenik dobija još jedan Rus, kosmonaut Jurij Gagarin, a finansiraće ga fondacija Karić.

Kao još jedan promašaj gradonačelnika Siniše Malog i beogradske svite na vlasti, okarakterisana je rekonstrukcija Cvetnog trga vredna 220.000 evra. Mnogi su trg prekrstili u "bescvetni", jer je gomila novca potrošena na popločavanje čitavog prostora i rasvetu u betonu, a da cvet nije posađen.

Predsednik Srbije se nedavno pohvalio i da je okrečeno 147 beogradskih fasada koje sada blistaju i turistima prestonicu predstavljaju u novom svetlu. O ceni tog posla nije govorio, a kako se ispostavilo, moraće ponovo da rade četke i farbe, jer su neka od zdanja osvanula u grafitima.

Pri tome deponija u Vinči gori skoro mesec i po dana, a da su se gradske vlasti setile početkom nedelje da poruče građanima kako je rešavanje tog problema prioritet.
 

2024 © - Vesti online