Ponedeljak 03.07.2017.
03:30
Vestionline

"Ne putujte hrvatskim putevima, ne hranite lopove"

pixabay.com
Kritike stranih medija zbog skupe putarine u Hrvatskoj

Putarine u Hrvatskoj su poskupele ovogo vikenda i sada su više nego cena godišnjih vinjeta u nekim evropskim zemljama, piše portal "Index.hr".

"U zemlji kao što je Hrvatska kojoj je turizam najvažnija grana privrede, podizanje cena putarine ima dva efekta: hranjenje lopova koji žive na grbači poreznih obveznika i odbijanje turista koji, za razliku od lopova, zaista doprinose celoj državi", piše ovaj hrvatski portal i navodi da su se o tom problemu raspisali i evropski mediji, koji čak pozivaju na bojkot hrvatskih auto-puteva.

Nemački "Focus" podseća da su 1. jula povećane putarine na ukupno 1.159 deonica auto-puta u Hrvatskoj. Pišu i kako je na nekim tranzitnim pravcima došlo do povećanja cena od čak 50 odsto. Radi se o sezonskom porastu koji će na snazi biti do 30. septembra.

I "Die Presse" prenosi "Indexov" apel turistima da izbegavaju hrvatske auto-puteve i da koriste alternativne pravce koji su besplatni i koje možete videti OVDE.

Takođe, podsećaju i na to da je izgradnja tih puteva obeležena brojnim aferama.

Austrijski portal "Mobil" piše da je putarina sada "besramno visoka", a "Kleine Zeitung" javlja kako je u Hrvatskoj pokrenuta protestna akcija od strane portala "Index.hr" zbog previsokih cena putarina koje su sada među najskupljima u Europi.

Po novom cenovniku koji se primenjuje od 1. jula 2017, povećanje putarine za 10 odsto odnosi se na sledeće deonice: A1 Zagreb-Dugopolje, A1 Zagreb-Karamatići (Ploče), A1 Zagreb-Karlovac, A1-A6 Zagreb-Rijeka (Grobnik), A4 Zagreb-Goričan, A3 Zagreb-Lipovac, A3-A5 Zagreb- Osijek, A11 Mraclin-Lekenik, Bregana, Tunel Sveti Ilija i Krčki most.

Tako sada, primera radi, od subote vožnja autoputem putničkim vozilom od Zagreba do Splita umesto 181 kune (24,4 evra) koštati 199 kuna (26,8 evra).

Putarina na relaciji Zagreb - Rijeka iznosi 77 kuna (10,4 evra), što je za sedam kuna više u odnosu na zimsku tarifu. Vožnja od Zagreba do Osijeka je 12 kuna skuplja i iznosi 134 kune (18,1 evro).

2024 © - Vesti online