Nedelja 02.07.2017.
12:17
Vestionline

Premijer Slovenije: Slovenačka vojska ostaje na hrvatskoj teritoriji

Reuters
Sa Hrvatskom porebno postići sporazum: Miro Cerar

Slovenački premijer Miro Cerar navodi da je primenu odluke suda na terenu potrebno dogovoriti sa hrvatskom stranom.

Na sednici vlade u petak na kojoj je Slovenija potvrdila da će poštovati presudu Arbitražnog suda donetu dan ranije i istakla da to isto očekuje i od Hrvatske, bilo je reči o konkretnim pitanjima, kao što su kada će se slovenačka vojska početi povlačiti sa Svete Gere.

- To se za sada neće dogoditi - rekao je Cerar u intervjuu za Slovenački radio, a prenosi Hina.

Prema rečima Carara, potezi kao što je povlačenje slovenačke vojske moraju biti "dobro promišljeni i organizovani" jer arbitražnu presudu pre toga treba da prizna Hrvatska, kako bi se primena sprovodila koordinisano i na području svih dosad spornih tačaka.

- Sa Hrvatskom je potrebno postići sporazum o tome kako će se i kada svako povući na svoju teritoriju, a smatram da se u tom pogledu granična linija mora tretirati kao jedna celina - naglasio je Cerar.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak, nakon presude, da Hrvatska ostaje na poznatoj poziciji kako je rad arbitraže kompromitovan i pri odluci da je arbitražna odluka ni na koji način ne obavezuje pa je zato ni neće primenjivati.

Slovenija, s druge strane, insistira da je odluka obvezujuća za obe strane, da je treba primeniti, te da prve korake u njenoj primeni treba učiniti najkasnije do kraja ove godine.

2024 © - Vesti online