Subota 01.07.2017.
17:39
Vestionline

Srpski kavijar išao za SAD za 400 dolara, sada korov

pixabay.com
Kavijar

Propadanje ribokombinata Đerdap nije se desilo preko noći. Nekada je ovaj gigant proizvodio kavijar i izvozio na američko tržište, a sada je sve u korovu, napušteno i zaboravljeno. 

Nekada se Dunav poribnjavao. I to ribom iz ovih ribnjaka... Danas imamo ovu sliku, porušeni objekti, odnete cevi, čitava infrastruktura, trafo stanica…. Bazeni gde se proizvodila mlađ bez kapi vode, i sve sto je moglo da se iznese iz upravnih zgrada izneto je, osim kalendara koji je ostao na onoj godini kada je poslednji put radio ribnjak, starog telefona, i napuštenih ribnjaka o kojima danas niko ne vodi računa. 

Opet su nesloga i ljudski faktor uticali da jedna kompanija bude dovedena do propasti. A da je bila velika i ozbiljna firma govore brojke. Proizvodilo se preko 100 vagona ribe i nelimitirana proizvodnja riblje mlađi. Sve ribe su bile zastupljene, a kečiga, som, smuđ i šaran su se koristili za poribljavanje. Godišnje se Dunav poribljavao sa oko 29 tona riba. 

A nekada se sa ovih ribnjaka put Amerike izvozio srpski kavijar i to godišnje preko 1 tone, a cena jednog kilograma bila je od 300 do 400 dolara. Sada ostaju jedino poklopci da svedoče da je nekada celo Kladovo živelo od ove proizvodnje. 

2024 © - Vesti online