Subota 01.07.2017.
13:21
Vestionline, Tanjug

"Bezbednosni izazovi veliki, Srbija između istoka i zapada"

EPA/Koca Sulejmanovic
Treba pronaći odgovore kako da se Srboija postavi po pitanju bezbednosnih izazova

Ona je, na prvoj u nizu debata zatvorenog tipa za eksperte, koje organizuje Centar za spoljnu politiku uz podršku Ambasade SAD, navela da je važno razgovarati o bezbednosnim izazovima u regionu, EU i globalno.

- Važno je tražiti odgovore na pitanje kako da se Srbija postavi u trenucima kada prete različite vrste globalnih bezbednisnih izazova, i kako da održi poziciju faktora stabilnosti - rekla je Joksimović Tanjugu.

Ona je dodala da će se na kraju ciklusa zatvorenih debati održati konferencija na kojoj će se u javnoj debati pričati o ovim temama.

- Želja i cilj je da se na realan način sagleda sve ono što za Srbiju predstavlja klučne bezbednosne izazove, a i za region, EU i globalno. Na putu ka EU gde se nalazi tema bezbednosti i šta očekuje Srbiju u ovom sektoru tokom pregovora priključivanju - kazala je Joksimović.

Profesor na Fakultetu političkih nauka, Dragan Djukanović rekao je da je bitno da se u širem kontekstu debatuje o regionalnoj i globalnoj bezbednosti i ukaže na izazove i pretnje kako bi se pronašli odgovori i rešenja problema.

On je rekao da se odnos prema NATO menjao tokom godina, od drugog svetskog rata do poslednjih decenija kada je većina država u regionu član NATO.

- Srbija je vojno neutralna zemlja, ali ima partnerske odnose sa NATO i najviši mogući stepen odnosa kao država koja nije članica saveza. Bitno je razvijati te odnose i zbog bezbednosti srpske zajednice na Kosovu i zbog drugih stvari u regionu poput borbe protiv ekstremizma, terorizma i orhanizovanog kriminala - rekao je Đukanović.

2024 © - Vesti online