Petak 30.06.2017.
22:33
n1info.com, Vestionline

Verovali ili ne: Parlamentarci iz BiH među najplaćenijim u Evropi

Reuters
Bez obzira koliko zakona bilo na dnevnom redu, parlamentarcima su njihova primanja zagarantovana

Duboka politička kriza u parlamentu više se ne može sakriti. Sednice su postale vreme za međusobno optuživanje parlamentaraca, ali i Saveta ministara i to za nerad. Sve to košta. 

- Pogledajte dnevni red. Je li danas uopšte isplativo držati sednicu? Pogledajte samo koliko jedna sednica Doma naroda košta? Ja sam dobio podatke od finansijske službe parlamenta i jedna sjednica košta oko 290 - 300 hiljada maraka. Da li to treba da znači dragi građani da treba da budemo zadovoljni što se na dnevnom redu nalazi jedan zakon ili dva?! - istakao je Sredoje Nović, Klub Srba u Domu naroda.

Bez obzira koliko zakona bilo na dnevnom redu, parlamentarcima su njihova primanja zagarantovana. I sami priznaju da treba da se smanje.

- Iskreno, ne verujem da bi to prošlo u Parlamentarnoj skupštini, pošto dobar deo kolega i koleginica ovde dere zadnje cipele u parlamentu i ne verujem da bi sebi glasali za umanjenje primanja - rekao je Mario Karamatić, delegat HDZ-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Novi pokušaj smanjenja privilegija je ukidanje jubilarnih nagrada imenovanim i izabranim zvaničnicima, koje se isplaćuju nakon 10 godina rada, u visini prosečne plate.

- Valjda je sama činjenica da su godinama u parlamentu dovoljna nagrada da budu zadovoljni svojim primanjima - naveo je Mirsad Mešić, poslanik SDP-a u PD PS BiH.

Za četiri godine mandata državni parlamentarac inkasira oko 200 hiljada maraka, samo po osnovu plate, što ih svrstava u red najplaćenijih parlamentaraca u Evropi.

A da bi se visoka primanja u institucijama BiH smanjila, već godinama se čeka jedinstveno rešenje zakona o platama koje treba da predloži Ministarstvo finansija. Građanima to ne znači ništa, jer za to vreme, sami pune državnu kasu, koja je gotovo uvek poluprazna.

2024 © - Vesti online