Subota 01.07.2017.
08:07
Z. Mirković - Vesti

Sukob u Austriji: Srpske svađe pred sudom

Z. Mirković - Vesti
Zoran Aleksić u vreme kad je bio predsednik Saveza Srba u Austriji

"Staro predsedništvo sastavu Zoran Aleksić (predsednik), Boban Đurić, Vladimir Čorić, Gostimir Marić i Ranka Savić-Čergić od septembra 2016. pokušava na sve moguće načine da opstruiše rad Saveza Srba u Austriji. U elektronskim porukama pišu jedno, a ponašaju se sasvim suprotno, u šta se svi možete uveriti. Uz mnogo truda, strpljenja i velikim zalaganjem novog predsedništva prikupili smo relevantne dokaze kako iz banke, tako i od raznih institucija u Austriji, kao i u Srbiji, koje ću vam sad predočiti", navodi se u saopštenju koje je potpisao Darko Jurišić.

Falsifikovan izveštaj

Dalje se u saopštenju navodi da je neispravan finansijski izveštaj koji je predat kontrolnoj komisiji.

"On je očigledno svesno falsifikovan, a to će biti predmet istrage nadležnih austrijskih institucija", dodaje se u saopštenju.

Ukazuje se da se sa izvoda računa iz banke jasno vidi da je podizan novac, i to bez navedene svrhe, a da se na primerku koji je predak kontrolnoj komisiji ne vide podizanja.

"Projekat koji je u ime Saveza 2015. godine napravljen, a koji je bio skrivan od većine članova Saveza od strane vođa projekta (Zoran Aleksić i Ranka Savić-Čergić), na žalost svih nas doveden je na rub propasti. Zbog pogrešnog vođenja projekta i pogrešnih računa koji su predočeni Ministarstvu za evropske integracije i spoljne poslove Austrije projekat neće biti isplaćen kao po dogovoru. Projekat je napravljen u vrednosti od 110.577 evra. Ministarstvo je odobrilo 30.000 evra, koje je trebalo u tri rate (dve po 12.000 evra i jednom od 6.000 evra) da se isplate. Međutim, zbog kršenja ugovora projekta, ministarstvo je treću ratu obustavilo, a ove isplaćene rate od po 12.000 evra su još pod istragom, jer se proverava da li je ispunjen dogovor projekta i da li će isplaćeni novac morati da bude vraćen. To je naše poslednje saznanje, sa datumom od 26.6.2017.", ukazuje se u saopštenju.

Odbačena tužba stare uprave

Do današnjeg dana novoizabrano predsedništvo nije podnelo nikakvu tužbu protiv stare uprave, nego je suprotna strana predsednika i samim tim predsedništvo predalo na sud u Beču tražeći da angažuje koordinatora zbog održavanja vanredne skupštine. Sud je taj zahtev odbio, ističe se u saopštenju Saveza Srba u Austriji.

Projekat pod istragom

Navodi se da je iz ministarstva dobijeno i saznanje u vezi projekta u kojem su Aleksić i Savić-Čergić sebe sami postavili za koordinatore i otud suma od 13.500 evra koju su na sastanku u Forarlbergu u februaru 2016. izneli da samo njima može pripasti taj novac.

"Samim tim da je projekat još pod istragom ministarstva ne možemo još da ocenimo kako i šta, ali jedno je sigurno da potražujemo nazad 6.750 evra koje su isplaćeni sa žiro računa Saveza na ime Aleksića", ukazuje se u saopštenju, uz napomenu da je to urađeno tri meseca pošto se već kasnilo sa primopredajom kase.

Na kraju saopštenja koje je potpisao Darko Jurišić navodi se da posle 13 meseci raznih pokušaja novo predsedništvo Saveza nije dobilo ni pečat ni finansijski izveštaj, te da su žiro račun i podaci o projektima na samoinicijativu preuzeti. Saopštenje sa podacima upućeno je svim zajednicama i klubovima koji su članovi Saveza, ambasadoru Srbije Peri Jankoviću, advokatskoj kancelariji koja će pokrenuti postupak i medijima.

Zloupotrebe u Tirolu, Forarlbergu...

U saopštenju se takođe navodi da je Gostimir Marić stari pečat Zajednice Tirola koristio i to bez znanja te organizacije, što će takođe biti predato na istragu austrijskim institucijama.

"Imamo saznanje da je Radnička komora Austrije izdala nalog da svaki projekat na ime Saveza Srba u Austriji bude blokiran. Taj problem pokušaćemo da rešimo na sastanku sa predsednikom te organizacije, Rudijom Kaskeom. Za još jedno saznanje čekamo potvrdu iz Beograda, a to je da je Zajednica Forarlberg sa predsednikom Bobanom Đurićem ove godine predala projekat u Kancelariji za dijasporu, u nameri da budu organizatori 39. Smotre folklora u Austriji. Nas su kontaktirali iz Beograda sa pitanjem ko je domaćin ovogodišnje smotre. Smotra je bila održana u Lincu", navodi Jurišić u saopštenju.

Zoran Aleksić odbacuje optužbe: Opet smo na početku

"Smatram da unutrašnji problemi između članova Saveza koji su tinjali i, nažalost, se rasplamsali posle mog odlaska, nisu morali da čekaju godinu dana za rešavanje, ali držim da je javna rasprava na tu temu delom svrsishodna i da ćemo kroz nju postati svesni svoje ukupne situacije u nevladinom sektoru, te možda ukazati na svoje i greške naših prethodnika. Moje ingerencije su formalno prestale u septembru 2016, kada je predsedništvo preuzelo svoje obaveze i istog momenta moglo da raspolaže sa svim pravnim i finansijskim mehanizmima, ali sa tim što navodno ni do dan-danas nema potreban legitimitet unutar dela članstva nisam srećan - štaviše: mnogo smo radili na tome da ujedinimo klubove i zajednice, a sada smo izgleda opet na početku. Ipak, moram da dodam da od prestanka vršenja aktivne funkcije više nisam član Saveza i time ne želim da polarizujem na temu gde je moj komentar bez značaja. Navode iz saopštenja koja se tiču mene lično odbacujem i ne želim dalje da komentarišem dok se pravni put ne okonča. Za kraj, želim da poručim da imam vere u to da će nam ova tema, pokrenuta baš na Vidovdan, kad-tad dati odgovore za bolju budućnost i sabornost kojoj težimo", poručio je Zoran Aleksić u reakciji na saopštenje Saveza.

2024 © - Vesti online