Petak 30.06.2017.
13:31
Vestionline, Tanjug

Preminuo Jovo Ostojić, jedan od radikala koje traži Hag

SRS
Jovo Ostojić

Kako je saopšteno iz SRS, Jovo Ostojić je bio dugogodišnji član i funkcioner Srpske radikalne stranke. Bio je dobrovoljac i hrabar borac u poslednjim otadžbinskim ratovima.

"Vojislav Šešelj ga je zbog izuzetnih zasluga proglasio četničkim vojvodom u maju 1993. godine. Zbog toga što nije podlegao pritiscima i ucenama istražitelja Haškog tribunala haško tužilaštvo je podnelo optužnicu protiv Jove Ostojića zbog navodnog nepoštovanja haškog tribunala", saopštio je SRS.

Jovo Ostojić biće sahranjen u nedelju, 2. jula u 15.30 časova na mesnom groblju u Prigrevici kod Apatina.

Haški tribunal je za Ostojićem, zajedno sa još dvoje radikala - Vjericom Radetom i Petrom Jojićem - izdao nalog za hapšenje i tražio njihovo izručenje, tereteći ih za podmićivanje svedoka u suđenju Vojislavu Šešelja.

Bivši funkcioner SRS je pre dve godine objavio da se "Tribunalu neće predati živ". 

- Videću u kom pravcu će teći stvari. Ako me budu privodili, ja živ tamo neću otići. Bio sam tri puta u pritvoru po pet, tri i jedan dan, 2002. u Beogradu, kada me je haški istražitelj, tada Paolo Pistori, satima maltretirao da lažno svedočim protiv Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja - rekao je Ostojić krajem 2015. godine za “Blic”. 

Kako je tada izjavio, odbio je jer nije hteo da laže, "mada su mu nudili novac". 

- Tada su mi još zapretili da ću da dođem u Hag, živ ili mrtav. Nisam pritiskao svedoke i nudio im po 500 evra. Pa, ja jedva sastavljam kraj sa krajem što svi znaju u mojoj sredini. I žena i ja radimo sezonske poslove. Odakle mi 500 evra - rekao je Ostojić. 

Interpol je 24. marta obavestio Tribunal da je izdao crvene poternice kojima se traži lociranje i hapšenje optuženih, po zahtevu sekretarijata Tribunala. Crvene poternice su na snazi od 16. marta. 

Srbija, odnosno sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, zaključio je 18. maja da prema srpskom Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje radikala. 

Viši sud je zaključio da postoji pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, što kod radikala nije slučaj, jer se terete za nepoštovanje suda, odnosno za uticanje na svedoke u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja. 

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića za nepoštovanje suda, odnosno da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

2024 © - Vesti online