Petak 30.06.2017.
13:41
Vestionline, Tanjug

"Evropa u više brzina, Balkan u rikvercu"

Reuters
EU polako, ali sigurno, gubi uticaj na Balkanu

Ona je, otvarajući konferenciju "Evropa u više brzina - zapadni Balkan u rikvercu", rekla da je neupitno da od rešavanja krize unutar EU zavisi i položaj Zapadnog Balkana, a danas je neizvesnost u pogledu budućnosti Unije mnogo manja.

- Sada već možemo reći da je došlo do nove nade da je budućnost EU moguća na redefinisanim osnovama - rekla je Aleksandra Joksimović. 

Važno je, primetila je, što je trend porasta populizma i antievropskih stranaka zaustavljen. Ona je istakla da Berlinski proces pokazuje da postoji želja da se Zapadni Balkan uključi u evropsku porodicu. 

- Balkan mora da radi svoj domaći zadatak i da spremno dočeka članstvo u EU. Neophodno je da se Unija konstantno bavi ovim regionom, jer svako ulaganje sada smanjuje ulaganje u budućnosti - istakla je Joksimović. 

Direktorka Fridrih Ebert fondacije u Beogradu, Ursula Koć-Laugvic, smatra da postoji mnogo izazova, ali da EU neće propasti.

- Predviđanja da će populisti ostvariti velike pobede su propala, ali je ostao veliki izazov migrantske krize. EU ima mnogo izazova, ali neće propasti - rekla je Koć-Laugvic. 

Ona je dodala da u raspravu koju EU vodi o tome kako će izgledati nakon Bregzita treba uključiti i zemlje zapadnog Balkana.

2024 © - Vesti online