Četvrtak 29.06.2017.
23:23
S. Đurić - Vesti

Filmsko perje podno Kosmaja

Jugoslav Pantelić
Specijalno priznanje za doprinos filmskoj umetnosti: Olivera Katarina

Tokom Sofesta biće prikazana 24 ostvarenja, od čega će 19 biti u takmičarskom delu. Ovogodišnja smotra biće u znaku jubileja 50 godina od kultnog filma "Skupljači perja", pa otuda i inspiracija za ovogodišnji slogan.

Kako su na konferenciji za novinare u Skupštini grada najavili, Nataša Ilić, direktorka Centra beogradskih festivala, Milan Lazović, pomoćnik gradskog sekretara za kulturu, Živorad Avramović, predsednik Odbora Sofesta i predsednik Opštine Sopot i Aleksandar Avramović, član festivalskog odbora, Specijalno priznanje za doprinos filmskoj umetnosti biće uručeno Oliveri Katarini.

Legendarna glumica je u kultnom filmu Saše Petrovića ostvarila antologijsku ulogu pevačice Lenče. Kao najvažniji deo 46. Sofesta najavljen je panel posvećen Petroviću, pod naslovom "Skupljači perja-međaš srpskog (jugoslovenskog) filma". Tim povodom na adresu Odbora festivala stiglo je pismo sestre Aleksandra - Saše Petrovića, Radmile Petrović Čvorić, u kojem je napisala neobičan splet okolnosti vezanih za aktere "Skupljača perja", remek-dela naše kinematografije i njihove naslednike.

Saradnja sa Filmskim centrom

Pomoćnik sekretara za kulturu Grada Beograda Milan Lazović rekao je da ove godine Sofest sarađuje sa Filmskim centrom Srbije i Jugoslovenskom kinotekom, kao i da je Grad Beograd izdvojio 4,1 milion dinara, što je povećanje u odnosu na 3,5 miliona lane. Sofest će se završiti specijalnom projekcijom filma "Skupljači perja" koja će biti posle dodele nagrada, a biće održana i izložba posvećena ovom ostvarenju.

- Moja unuka Žilijet, rođena u Americi, prošle godine je diplomirala glumu na koledžu Midelberi (Vermont) i pre dve godine je provela jedan semestar u Londonu. Kada se vratila na koledž, priđe joj jedna studentkinja i pita je da igra u njenom filmu, na šta je Žilijet pristala. Devojka joj je rekla da je Srpkinja i da se zove Nika, a Žilijet da joj je majka Srpkinja, ali da ne govori srpski. Na to joj Nika ispriča da je ona iz Beograda i da joj je deda čuveni glumac koji je igrao u filmu Skupljači perja. Tada joj se Žilijet predstavila kao unuka Aleksandra Petrovića za koga je možda čula, jer je on napravio čuveni film "Skupljači perja". Odgovor je bio: "Pa to je isti film. U tom filmu je moj deda Bekim Fehmiju igrao glavnu ulogu - napisala je sestra Saše Petrovića.

I ove godine glumci će u Sopot doći u fijakerima, a umetnike će predvoditi naš čuveni reditelj Zdravko Šotra.

Takmičarski deo

U trci za nagrade ove godine je 19 filmova, a van konkurencije će biti prikazano ostvarenje Gorana Paskaljevića "Zemlja bogova". O dobitnicima nagrada za najbolju režiju i najbolji film odlučivaće žiri kojim predsedavaju reditelj i predsednik AFUN-a Mirko Beoković, a članovi su glumica Vesna Čipčić i reditelj Milan Todorović, a biće dodeljeno i priznanje "Bata Živojinović" za najbolju mušku i žensku ulogu. U takmičarskom delu nalaze se filmovi "Rekvijem za gospođu J." Bojana Vuletića, "Slepi putnik na brodu ludaka" Gorana Markovića, "Stado" Nikole Koja, "Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato" Srđe Penezića, "Dnevnik mašinovođe" Miloša Miše Radovića", "Kozje uši" Marka Kostića, "Afterparti" Luke Bursaća, "Igla ispod praga" Ivana Marinovića, "Vetar" Tamare Drakulić.

 

 

 

2024 © - Vesti online