Četvrtak 29.06.2017.
21:00
Z. Mirković - Vesti

"Vesti" u Beču: U sebi spojio dva naroda

Z. Mirković
Leger, Janković, Jugović, Đokić, vladika Andrej i Rorbah (ispred)

Rorbah uvek ističe kako mu je otac Austrijanac, a majka Srpkinja i da u sebi nosi sve najbolje dva naroda, te se zalagao za što tešnje povezivanje dve zemlje koje su kroz istoriju imale različite odnose - od prijateljstva do neprijateljstva, pa ponovo do tesne saradnje.

Ordeni i počasne titule

Rorbah je napisao prvu knjigu o istoriji osiguranja u Austriji, ali i Srbiji, kao i knjige o istoriji Srba u Beču i Austriji.
Za svoja dela je dobio brojne ordene i počasne titule u Srbiji i Austriji.

Na proslavu u bečki kafe Vienna, u kojem su se nekada okupljali Obrenovići i druge važne ličnosti iz istorije srpskog naroda, koji su živeli u austrijskoj metropoli, odazvali su se, između ostalih, ambasador Srbije Pero Janković, episkop austrijsko-švajcarski Andrej, Peter Đokić, predsednik Austrijsko-srpskog društva, Tibor Jugovic, predsednik Austrijsko-hrvatskog društva, Hartvig Leger, generalni direktor UNILjA osiguranja.

Brojni gosti su ukazivali na značaj rada Rorbaha u povezivanju naroda.

O aktivnostima Rorbaha, koji se posebno zalaže za Srbe u Austriji, "Vesti" su često pisale.

- "Vesti" su o meni pisale čak 129 članaka - ponosno je rekao Rorbah.

Inače, Rorbah se od ratova na prostoru bivše Jugoslavije 1990-ih u brojnim izlaganjima na seminarima i u publikacijama borio za pravedno ophođenje prema zemljama bivše SFRJ.

On je mladim Srbima, koji su proterani zbog svoje verske ili nacionalne pripadnosti pružio sportsko utočište u jednom bečkom košarkaškom klubu. Takođe je pomogao mnogim Srbima u rešavanju administrativnih i drugih problema u Austriji.

Od 2000. godine je sa osnivačem i prvim predsednikom Austrijsko-jugoslovenskog, a kasnije Austrijsko-srpskog društva Đokićem aktivno radio na sprovođenju aktivnosti u cilju spajanja dve zemlje.


 

2024 © - Vesti online