Petak 30.06.2017.
07:50
Z. Mirković - Vesti

Austrijancu iz Bosne životna robija: Ubici ni krstovi nisu pomogli

EPA/Elmar Gubisch
Rizvanović automobilom upao u pešačku zonu: Troje ubio, a na desetine ranio

Rizvanović je, da podsetimo, uložio žalbu na prvostepenu presudu, ali sud je njegovu žalbu razmatrao samo nekoliko minuta, posle čega je ona odbačena!

- Kod takvog zločina, kakav je počinio Rizvanović, nema druge kazne osim doživotne robije - rekao je predsedavajući sudija Kristijan Dostal.

On je dodao da bi za izricanje ovakve kazne bio dovoljan i samo broj žrtava "ludačkog dela osuđenog".

- Reč je o planiranom i masovnom ubistvu koje je Rizvanović sproveo u delo - istaknuto je u obrazloženju presude.

Reagujući na odluku Višeg suda, Rizvanović je u jednom trenutku povikao: "Bio sam neuračunljiv", da bi potom bio izveden iz sudnice.

Međutim, pitanje da li je bio uračunljiv u momentu zločina više i nije bilo tema, budući da je Viši sud već prošlog aprila potvrdio ocenu suda u Gracu da je Rizvanović bio uračunljiv, te je kasnije osuđen za trostruko ubistvo i čak 108 pokušaja ubistva! Osuđen je na doživotnu robiju i smešten u ustanovu za psihički poremećene prestupnike.

Rizvanović je u sudnicu Višeg suda u Beču došao u crnom odelu, a oko vrata imao je više krstova. Sve vreme je delovao zbunjen, a njegova advokatica Lijane Hiršbrih insistirala je da je njen štićenik neuračunljiv. Ona je rekla da Rizvanović u zatvoru dobija koktel lekova i injekcije za najteži oblik šizofrenije.

Činjenice

* Rizvanović je 20. juna 2015. oko 10 sati seo u džip svog oca
* vozio je 15 kilometara od Kalsdorfa do Graca
* u pešačkoj zoni u Gracu brzinom od 80 kilometara na sat uleteo je među prolaznike
* od zadobijenih povreda na licu mesta su poginuli 28-godišnjak iz BiH, 53-godišnja Austrijanka i dečak od četiri godine
* tokom suđenju tvrdio da je bio neuračunljiv

Kada je dobio priliku da se obrati sudu zaključnom reči, pre nego što Senat Višeg suda donese odluku, Rizvanović je samo rekao "žao mi je" i "ne sećam se više". Zbog toga je sudija prilikom čitanja presude konstatovao da je vidljivo da je osuđeni "retardiran usled lekova koje dobija" i dodao je "da je pitanje uračunljivosti ranije rešeno".

Molio za slobodu

Na kraju suđenja, Alen Rizvanović je molio da ga puste na slobodu rekavši da želi da se vrati roditeljima i tvrdeći da mu je otac oboleo od raka.
- Ako ozbiljno shvatate krst oko vašeg vrata, onda ćete vam trebati mnogo vremena da okajete svoja nedela - odgovorio mu je sudija, na šta je Rizvanović uzvratio da je "oduvek bio hrišćanin".

Sudija među povređenima

Viši sud u Beču dobio je u nadležnost rešavanje ovog slučaja, budući da je jedna od sudija Višeg suda u Gracu bila među teško povređenim žrtvama Rizvanovićeve smrtonosne vožnje.


 

 

 
2024 © - Vesti online