Četvrtak 29.06.2017.
19:00
J. L. P. - Vesti

Herojstvo je ostati na Kosovu

Tanjug
Praznik u Gračanici: Srbi i ove godine na Kosovo stigli sa svih strana

- Divimo se onima koji su ovde ostali. Divimo se njihovoj hrabrosti. Došli smo da ohrabrimo vas koji živite na ovim prostorima da tu i ostanete - poručio je patrijarh Irinej u besedi nakon jučerašnje liturgije u porti manastira Gračanica.

Gavrilov pucanj

- Mi Srbi imali smo mnogo ključnih Vidovdana i svaki je govorio o nama, i dobro i loše. Na Vidovdan se uvek sve videlo, najbolje i najjasnije, i na Vidovdan 1914. kada je Gavrilo Princip pucnjima i ličnim stradanjem pokazao razliku između velikih, ali ne po broju, već po ljubavi prema slobodi, i onih drugih koji za slobodu ne mare - istakao je Vučić.

Ako ima dana kada svi zajednički mislimo i nešto što nas ispunjava, dodao je on, to je dan Vidovdana.

- Veliki dan kada je srpski narod doživeo svoj veliki petak, svoje raspeće. To raspeće traje i dan-danas. Kao narod moramo nositi krst koji je i naš Gospod nosio. Ono što nam daje vrednost to je duša u nama, besmrtna duša - rekao je patrijarh.

Nakon duže pauze liturgiji je prisustvovao princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom. Porodica Karađorđević donela je pomoć, prehrambene namirnice i igračke za decu, koju su uručeni najugroženijim porodicama.

Majkama sa četvoro ili više dece Eparhija raško-prizrenska uručila je ordenje "Majka devet Jugovića", a Kancelarija za Kosovo i Metohiju je za njih obezbedila novčanu pomoć.

Na centralnoj svečanosti u Kruševcu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da "dve najveće vrednosti - nezavisnost i slobodu Srbije i njenih građana, moramo da branimo i čuvamo jer smo mi svoju slobodu osvojili, a ne dobili od velikih sila".

On je rekao da Srbiju ni poraz, ni pobeda u Kosovskom boju 1389. nisu mogli da spasu od nadirućih Turaka.

- I to je osnovna lekcija koju nam svaki Vidovdan saopštava, a mi je ne pamtimo - rekao je srpski predsednik.










 

2024 © - Vesti online