Četvrtak 29.06.2017.
18:10
D. Dekić - Vesti

Vidovdan srpska sudbina

Tanjug
Centralna svečanost u Kruševcu: Aleksandar Vučić polaže venac na Spomenik kosovskim junacima

- Treba poniziti srpski narod i na naš najveći nacionalni praznik izabrati prvu gej premijerku na Balkanu. Ne razumem zašto SPC ćuti i ne oglašava se - poručio je lider tog pokreta Boško Obradović.

Sudbina ili namera, tek na ovaj dan istoriju Srbije su još od Kosovskog boja 28. juna 1389. na Gazimestanu, pa do danas obeležili važni pozitivni i negativni, ali i unutrašnji i spoljnopolitički događaji.

Prolivena krv srpskih junaka predvođenih knezom Lazarom, sarajevski atentat Gavrila Principa na austrougarskog prestolonaslednika, nadvojvode Ferdinanda 1914, prvi Ustav Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca1921, Rezolucija Informbiroa 1948, izručenje Slobodana Miloševića 2001 - samo su neka od dešavanja s vidovdanskim pečatom.

Istorija ih beleži još, pa je tako 28. juna 1881. potpisana tajna konvencija sa Austrougarskom, prema kojoj Srbija neće moći da zaključuje bilo kakve ugovore sa drugim zemljama bez odobrenja ove sile, kao i to da će morati da održava prijateljsku politiku prema Monarhiji.

Na Vidovdan 1913. počeo je Drugi balkanski rat između Bugarske s jedne i Srbije, Crne Gore, Grčke i Turske s druge strane. Pobedom Srbija postaje ruska saveznica i regionalna sila. Još jedan veći rat, Prvi svetski je okončan tog datuma, 1919, Versajskim sporazumom između Antante i Nemačke.

Obradović: Zloupotreba privatnosti

- Ne zaboravimo da niko ne bi znao koje je Ana Brnabić seksualne orijentacije niti bi se iko bavio time da to nije prvi slavodobitno obznanio upravo Aleksandar Vučić, predstavljajući je pre godinu dana kao prvog gej ministra čime je i nametnuo tu temu. Vučić je zloupotrebio njenu privatnost u krajnje niske političke i medijske svrhe. Sveo je Anu Brnabić na seksualnu orijentaciju, što je krajnje ponižavajuće za nju kao ženu - rekao je lider Dveri Boško Obradović.

Na Gazimestanu je 28. juna 1989. srpski i predsednik SRJ Slobodan Milošević održao govor povodom proslave 600 godina Kosovske bitke, a na isti datum iduće godine Srbi su prestali i da budu konstitutivan narod Hrvatske.

Istoričari različito tumače činjenicu da je Vidovdan nosio najvažnija dešavanja u istoriji Srba. Radoš Ljušić kratko i ironično tumači da je "slučajnim" događajima, neopreznim Srbima nametnuto mnogo toga, a sličnog je mišljenja i Čedomir Antić.

Razdruživanje pod stranom kapom

Vidovdan su obeležavali i još neki važni spoljnopolitički događaji. Tako je Crna Gora posle izlaska iz zajednice sa Srbijom na Vidovdan 2006. primljena u Ujedinjene nacije 2006. kao 192. zemlja članica. Bilo je i ohrabrujućih momenata, pa su tako evropski lideri, baš 28. juna 2013. na sastanku u Briselu odlučili da pregovori sa Srbijom o pristupanju Evropskoj uniji počnu najkasnije u januaru 2014.

- Franc Ferdinand je dolazak u Sarajevo zakazao za Vidovdan upravo kao provokaciju prema Srbiji, za koju je smatrao da ne treba da postoji. Pismo jugoslovenskim komunistima povodom Informbiroa namerno je poslato na Vidovdan, a Tito je označen kao diktator koji mora biti svrgnut. Milošević, međutim, jeste slučajno predat Hagu na Vidovdan - kaže ovaj istoričar.

Njihov kolega Predrag Marković drugačije tumači ta dešavanja, ističući da nijedan od istorijskih Vidovdana nije planiran.

- Zapravo su planirani samo Miloševićev nastup na Gazimestanu i Ustav SHS - napomenuo je Marković.

Namigivanje i nestašna stolica

Sednica na kojoj je Ana Brnabić izložila ekspoze kasnila je pola sata zbog dolaska hitne pomoći da ukaže pomoć ministru Aleksandru Antiću, a pamtiće se i po namigivanju buduće premijerke.
Brnabićevu je pratila buka iz poslaničkih klupa zbog čega je reagovala predsednica Skupštine Maja Gojković da umiri poslanike koji su pravili buku. U jednom momentu pažnju mandatarki je skrenuo neko od poslanika, ali je nejasno kome je namignula tokom izlaganja. Da li zbog treme, tropskog vremena ili nečeg trećeg, tek mandatarka je u nekoliko navrata posezala za čašom, ali i flašicom vode.
U njen kabinet bi trebalo da uđe i Nenad Popović, kao ministar bez portfelja, a u širokom kadru prenosa na Radio-televiziji Srbije moglo se uočiti da je njegova stolica van reda u kojem se nalaze njegove buduće kolege.




 

2023 © - Vesti online