Četvrtak 29.06.2017.
11:51
Vestionline

Ambasada Francuske: Odlazak Batakovića, veliki gubitak

A. Čukić
Bio je i veliki prijatelj Francuske: Dušn Bataković

Saopštenje prenosimo u celosti: 

"Ambasada Francuske u Beogradu je sa velikom tugom primila vest o smrti gospodina Dušana Batakovića, diplomate, istoričara i velikog prijatelja Francuske, sa kojim je Ambasada imala izuzetnu čast i privilegiju da sarađuje dugi niz godina.

U ime francuskih vlasti i francuskog naroda, ambasada Francuske u Beogradu upućuje svoje najdublje saučešće majci g. Batakovića, njegovoj deci, svim članovima njegove porodice i bliskim osobama.

Dušan Bataković je izvrsno poznavao Francusku i sve suptilnosti francuskog jezika koji je govorio sa lakoćom, upoznavši našu zemlju još u detinjstvu, održavajući jake veze sa Francuskom naročito od kada kada je odbranio svoju doktorsku tezu na Sorboni, Pariz IV. Bio je srećan što je mogao da se vrati u Francusku  kao ambasador Srbije u Parizu, od 2009. do 2012. Oduvek je radio na promovisanju i produbljivanju francusko-srpskog prijateljstva.

Autor i urednik brojnih naučnih radova iz istorije, direktor Balkanološkog instituta u Beogradu i istaknuti član srpske i svetske (WAAS) Akademije nauka i umetnosti, uživao je izuzetan ugled među istoričarima, važeći za izvanrednog poznavaoca istorije Srbije, Kosova i Balkana, posebno od 19. veka. Nagrađen je Ordenom akademske palme 2010. u rangu oficira, između ostalog i zbog svoje posvećenosti naučnoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi i sa Francuskom.

Posebno se bavio političkim, ekonomskim i kulturnim vezama između Francuske i Srbije i to još od vremena kada je nastala njegova doktorska teza o "Francuskoj i stvaranju parlamentarne demokratije u Srbiji (1830-1914)". Svoja dela je objavljivao i na francuskom, omogućavajući široj frankofonoj publici da se bolje upozna sa istorijom Srbije i Balkana. Knjiga koju je uredio « Netipično savezništvo ; Francusko-srpski odnosi 1878–1940 » objavljena je 2010. godine i predstavlja obavezno štivo i neizostavnu referencu za proučavanje francusko-srpskih odnosa.

Organizovao je brojne konferencije i seminare u Srbiji i Francuskoj i učestvovao na njima u celom svetu, govoreći o istoriji francusko-srpskih odnosa, često u saradnji sa francuskim istoričarima sa kojima je bio blizak – kao što su Žorž-Anri Sutu i  Žan-Pol Bled.

Veoma blizak Ambasadi Francuske u Beogradu i Francuskom institutu u Srbiji, Dušan Bataković je veoma često učestvovao na predavanjima, promocijama knjiga, konferencijama i simpozijumima koje smo organizovali, dočekivao sa nama naše zvanične delegacije najvišeg nivoa. Tako je, u saradnji sa francuskom misijom koja obeležava Stogodišnjicu Prvog svetskog rata, g. Bataković radio na projektu velike međunarodne konferencije posvećene Prvom svetskom ratu koja će biti održana u Beogradu, oktobra 2017.

Nestankom Dušana Batakovića, Francuska gubi jednog velikog prijatelja, vrsnog naučnika i intelektualca, čoveka izuzetnih ljudskih kvaliteta i jednog odanog, iskrenog i beskompromisnog zagovornika i branioca dobrih francusko-srpskih odnosa", navedeno je u saopštenju Ambasade Francuske u Beogradu. 

2024 © - Vesti online