Četvrtak 29.06.2017.
09:42
Vestionline

Danas je dan "D" za Sloveniju i Hrvatsku

pixabay.com
Kamen spoticanja Slovenaca i Hrvata: Piranski zaliv

Građani na godišnjim odmorima, ne haju za presudu

Dok iz Slovenije poručuju da novih pregovora neće biti, hrvatski državni vrh tvrdi da ih se ta odluka ne tiče i ne obavezuje zvanični Zagreb.

Hrvatska je, naime, 2015. jednoglasnom odlukom Sabora izašla iz arbitražnog spora zbog njegove kompromitacije, a zagrebački mediji prenose da će slovenački premijer Miro Cerar danas prisustvovati posebnoj sednici parlamentarnog odbora za spoljnu politiku, koja će, kako se navodi, biti održana u tzv. "gluvoj sobi", odnosno prostoriji tehnički zaštićenoj od mogućeg prisluškivanja.

Prostorija se, navode, nalazi u podrumu parlamenta u Ljubljani. Tvrdi se i da u Sloveniji sve više raste napetost, a političku i medijsku atmosferu opisuju kao uzavrelu uoči objavljivanja odluke arbitražnih sudija. 

Podseća se i da je slovenački državni vrh ovu odluku arbitražnog suda poslednjih dana nazivao istorijskom, a današnji dan presudnim za svoju državu i pomorsku orijentaciju Slovenije, koja očekuje da će arbitražom dobiti kontakt s otvorenim morem. 

- Proglašenje arbitražne presude biće "treća prelomna" u životu naše mlade države. Prva je bila kad se Slovenija osamostalila pre 26 godina, druga kad je 2004. godine ušla u EU i NATO. Treća će se prelomnica dogoditi u četvrtak, kad će biti određena naša "konačna granica" s Hrvatskom - rekao je predsednik parlamenta Milan Brglez, potpredsednik stranke premijera Cerara, koji slovi za odličnog poznavaoca medjunarodnih odnosa. 

Brglez je pozvao građane da sutra i kasnije ne nasedaju na moguće, kako je rekao, spinove i lažne vesti koje će se širiti. Upozorio je da treba verovatni zvaničnoj odluci arbitražnog suda, slovenačke vlade i parlamenta. Cerar je presudu ovih dana u istupima za medije nazivao istorijskim događajem za obe države, ali i "danom D" za Sloveniju. 

Slovenski mediji danima intenzivno izveštavaju o arbitraži, a Slovenačka tv je najavila specijalne priloge u prajm tajmu vezano za arbitražu i pitanje Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale. Jedinstveno mišljenje zvanične Ljubljane je da presuda arbitražnog suda nema alternativu. 

Među običnim građanima, međutim, nema velikog interesovanja za presudu, možda, i zbog toga što je vreme godišnjih odmora koji Slovenci uglavnom provode u Hrvatskoj.

2024 © - Vesti online