Četvrtak 29.06.2017.
09:00
slobodnaevropa.org

Crna Gora odbija Vučićev predlog

Reuters
 

Ideja o zajedničkom balkanskom tržištu prema trećim zemljama koju je predstavio Aleksandar Vučić, pominje se poslednjih mjeseci kao deo integrativnog procesa balkanskih zemalja, ali je za većinu neprihvatljiva.

- Svaka od zemalja Zapadnog Balkana vodi svoju ekonomsku politiku i usaglašava je u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom (EU) i njenim državama članicama. Zato je ideja ili inicijativa o formiranju zajedničkog tržišta balkanskih zemalja nerealna - saopštio je crnogorski premijer.

- Ovde nema govora o stvaranju jedinstvenog tržišta Zapadnog Balkana, niti o bilo kakvoj novoj regionalnoj, političkoj i ekonomskoj zajednici. Već se radi o podršci Evropske unije da zemlje Zapadnog Balkana, svaka svojom dinamikom, uz jaču međusobnu saradnju postanu članice jedinstvenog tržišta EU - istakao je Marković.

Carinska unija zemalja Zapadnog Balkana neće biti ni tema sastanka narednog samita premijera država Zapadnog Balkana u Trstu, već će se razgovarati o podsticanju regionalnih ekonomskih odnosa koje zvanična Crna Gora podržava. Ovo su prihvatili svi ostali učesnici u dijalogu, rekao je premijer Marković.

2024 © - Vesti online